Novi napad u Turskoj – u eksploziji autobusa 13 mrtvih, 56 povređenih

U eksploziji autobusa u gradu Kajseriju u središnjoj Turskoj poginulo je 13 vojnika, a 56 povređeno. Vojska navodi da među povređenima ima i civila, prenosi Rojters. Uhapšeno sedam osoba. Kurdistanska radnička partija odgovorna za napad, rekao turski predsednik Erdogan.

Potpredsednik turske vlade Vejsi Kajnak rekao je u međuvremenu, u televizijskoj izjavi, da je napad automobilom-bombom izveden na autobus koji je prevozio vojnike,  prenosi Rojters.

Isti zvaničnik je rekao da jutrošnja eksplozija podseća na napad koji je prošle nedelje izveden ispred stadiona u Istanbulu.

Turska televizija NTV je javila da je autobus prevozio civile i vojnike van dužnosti i da se eksplozija dogodila u blizini autobuske stanice u kampusu Univerziteta Erčijes u Kajseriju.

Vojnici su imali dozvolu da napuste zgrade vojne komande za taj dan, navela je vojska u saopštenju.

Povređeni su odmah prebačeni u bolnicu, ali moguće je da ima i civila među povređenim, dodaje se u saopštenju. 

Turske vlasti su do sada privele sedam i tragaju za još pet osoba u vezi sa jutrošnjim napadom automobilom bombom na autobus u gradu Kajzeri, saopštio ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu, prenosi Rojters.  

Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o napadu je informisao načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar. 

Erdogan je rekao da je Kurdistanska radnička partija (PKK) odgovorna za napad u Kajseriju, javlja Rojters. 

Turski predsednik je saopštio da je za napad odgovorna "separatistička teroristička organizacija", dodavši da takvi napadi nisu nezavisni od razvoja događaja u Iraku i Siriji. 

Kajseri je jedan od glavnih gradova središnje Turske, ključno industrijsko središte koje se, inače, smatra mirnom oblašću.

Nalazi se zapadno od jugoistočnih područja zemlje gde su proteklih meseci vođene borbe između kurdskih ekstremista i bezbednosnih snaga.

Do najnovijeg incidenta je došlo nedelju dana nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu kurdskih ekstremista ispred stadiona u Istanbulu ubijeno više od 40 ljudi, a ranjeno najmanje 100.

U Turskoj je tokom ove godine izveden niz pogubnih bombaških napada, za koji se krive i džihadisti i kurdski ekstremisti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво