Povlačenje novčanica izazvalo haos u Venecueli

Najavljeno povlačenje najveće novčanice Venecuele od 100 bolivara (nominalno 9,6 evra) izazvalo je haos zbog nestašice gotovine i dugih redova pred bankama.

Venecuela je praktično postala zemlja bez gotovine, jer banknota od 100 bolivara prestaje da važi, a novčanice veće denominacije koje je trebalo da je zamene, još nisu stigle u banke i bankomate.

U glavnom gradu Karakasu ljudi se oslanjaju na kreditne kartice i transfer novca preko banaka, ili sasvim izbegavaju transakcije.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u nedelju je iznenada najavio da će banknota od 100 bolivara izaći iz opticaja do kraja nedelje, dok njegova zemlja beleži najveću inflaciju na svetu.

Privremeno je zatvorio granicu sa Kolumbijom i Brazilom da bi se sprečila "mafija" koja gomila bolivare i optužio špekulante i gangstere što je inflacija u njegovoj zemlji dostigla 500 odsto.

Kritičari su ismevali pomisao da bi gangsteri čuvali svoje bogatstvo u valuti koja najbrže devalvira na svetu.

SAD su svoje državljane upozorile da ne putuju u Venecuelu, a one koji su već tamo, da moraju sami da organizuju svoj odlazak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи