Evakuacija iz Alepa prekinuta, pobunjenici demantuju Moskvu

Operacija evakuacije civila i boraca iz poslednjih delova Alepa koji su bili pod kontrolom pobunjenika, obustavljena je danas, navode sirijski bezbednosni izvori. Moskva, s druge strane, tvrdi da je evakuacija završena što je izazvalo oštar odgovor pobunjenika. "Neki civili su evakuisani, ali niko od pobunjenika", napominje predstavnik grupe Fastakim.

Državna sirijska tv stanica je javila da se to dogodilo pošto su pobunjenici otvorili vatru na koridor kojim se obavlja evakuacija i zato što su militanti, suprotno dogovoru, pokušali da sa sobom povedu taoce.

Pozivajući se na izjave svedoka, Rojters javlja da su se čule najmanje četiri eksplozije na lokaciji sa koje kreću autobusi za evakuaciju.

Sirijska državna televizija El Ihbarija takođe izveštava da su pobunjenici prekršili dogovor s vladom jer su pokušali da tokom evakuacije povedu i ljude koje drže kao zatvorenike.

Rusko ministarstvo odbrane je u međuvremenu objavilo da je evakuacija pobunjenika i članova njihovih porodica iz Alepa završena.

Ministarstvo je navelo da je više od 9.500 ljudi, među kojima 4.500 boraca i 337 ranjenih, napustilo deo grada koji je pod kontrolom pobunjenika, ističući da su sve žena i deca evakuisani, navodi Interfaks.

Povodom ovog saopštenja ruskom ministarstva oglasili su se i sirijski pobunjenici. Kako navode, evakuacija iz istočnog Alepa daleko je od završene.

"Samo ranjeni i neki civili su evakuisani. Niko od pobunjenika nije. Samo su evakuisana tri konvoja", rekao je predstavnik pobunjeničke grupe Fastakim, Zakaria Malahifji.

Konvoj sa evakuisanima iz istočnog Alepa krenuo je da se vraća natrag u smeru enklave koju su do skora držali pobunjenici, nakon što je evakuacija zaustavljena, javio je Rojters sa lica mesta. 

Humanitarcima rečeno da napuste grad 

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je humanitarnim organizacijama bez ikakvog objašnjenja rečeno da napuste istočni Alepo, nakon što je suspendovana evakuacija iz tih delova grada.

Predstavnica SZO u Siriji Elizabet Hof je na brifingu za novinare rekla da pretpostavlja da je ta poruka došla od Rusa koji nadgledaju tu oblast, prenosi Rojters.

Ona je rekla da njen tim iz istočnog Alepa nije imao kontakt sa sirijskim vlastima.

Hof je navela i da je prema podacima SZO, do sedam časova jutros 194 evakuisanih stiglo u osam prepunih bolnica.

"Pacijenti imaju moždana oštećenja, kao i oštećenja očiju, dok se drugi leče od hroničnih bolesti, kao što je dijabetes", kaže predstavnica SZO.

Operacija evakuacije civila i pobunjenika počela je u četvrtak, a dosad je evakuisano oko 8.000 ljudi, naveli su turski zvaničnici. 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu objavio je na Tviteru da je u pet konvoja evakuisano više od 7.000 civila, preneo je Rojters.

Međunarodni komitet "Crvenog krsta" je saopštio da bi operacija mogla da traje danima.

Alep su dosad napustila tri konvoja sa ranjenim civilima, borcima i njihovim porodicama, a u gradu su još desetine hiljada ljudi zarobljene u gradu.

"Oko 3.000 civila i više od 40 ranjenih, među kojima ima i dece, evakuisano je", rekla je šefica Međunarodnog "Crvenog krsta" u Siriji Marijana Gaser.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара