Evakuisano oko hiljadu civila i pobunjenika iz Alepa

Oko hiljadu civila i 26 ranjenih autobusima i vozilima Hitne pomoći evakuisano je iz istočnog Alepa, u skladu sa novim dogovorom o evakuaciji. Očekuje se da će u naredna dva do tri dana biti evakuisano oko 4.000 ljudi.

Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov rekao je da je, prema odluci glavnokomandujućeg ruske vojske – predsednika Vladimira Putina, počeo proces evakuacije 5.000 ljudi iz istočnog dela Alepa.

Na brifingu za strane vojne atašee akreditovane u Rusiji, Gerasimov je naveo da je uspostavljen humanitarni koridor za evakuaciju i da je dugačak 21 kilometar.

Dvadeset i jedan zeleni autobus i 19 vozila Hitne pomoći izašlo je iz istočnog Alepa u skladu sa sporazumom o primirju, javlja Rojtersov reporter iz Alepa. Neki od pobunjenika koriste i sopstvene automobile za evakuaciju.

Sirijska državna televizija prikazala je konvoj vozila Hitne pomoći za kojim je išao čitav niz zelenih autobusa iz kvarta Ramusah, pored područja pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

U prvom konvoju vozila evakuisano je oko 1.000 civila, uglavnom žena i dece, i 26 ranjenih, navode sirijski zvaničnici.

I drugi konvoj od 15 autobusa napustio je Alep i krenuo ka seoskim područjima na zapadu zemlje, javila je sirijska državna televizija. 

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Ingi Sedki izjavio je da će evakuacija biti nastavljena posle prvog konvoja i da će povređeni odmah biti prebačeni u bolnicu.

Sirijska televizija prenela je da će narednih dana biti evakuisano oko 4.000 pobunjenika sa porodicama.

Kako je prenela agencija Tas, šest kilometara koridora za evakuaciju ide preko teritorije koju kontrolišu vladine snage, a 15 kilometara preko dela koji je "u rukama ilegalnih oružanih grupa".

Ranije danas, agencija AFP je navela da je postignut novi dogovor o evakuaciji pobunjenika iz poslednjih "džepova" teritorije koju kontrolišu u Alepu.

U ofanzivi sirijske vojske za preuzimanje kontrole nad istočnim Alepom, započetoj polovinom novembra, ubijeno je nekoliko stotina civila, a desetine hiljada su napustile grad.

Gubitak Alepa predstavlja veliki poraz za pobunjenike koji su zauzeli Alep 2012. godine, dok je za sirijske vlasti to najveća pobeda od početka rata 2011. godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво