Bitka za Alep u završnoj fazi

Pobunjenici kontrolišu samo mali deo teritorije Alepa, saopštila je Opservatorija za ljudska prava. Takođe, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su vladine snage preuzele kontrolu nad 95 odsto grada. Sirijski general Zaid el Saleh izjavio je da je vojna operacija zauzimanja istočnog Alepa u završnoj fazi.

General Zaid el Saleh je rekao da bi bitka za istočni Alep trebalo brzo da se završi. "Oni (pobunjenici) nemaju mnogo vremena. Oni moraju ili da se predaju ili da umru", rekao je Saleh.

Zaid el Saleh je izjavu dao grupi novinara u Alepu, u četvrti Šeik Said, nad kojom je sirijska vojska noćas preuzela kontrolu, navodi Rojters.

Sirijska vojska je prethodno saopštila da je preuzela kontrolu nad 98 odsto istočnog Alepa.

U saopštenju se navodi da je vojska ušla i u četvrt Fardus, jednu od najvećih u istočnom Alepu.

Sirijske vladine snage su tokom dana preuzele još nekoliko okruga u Alepu, koje su držali pobunjenici.

Kako je preneo Rojters, sirijska vojska je, nakon što je tokom noći preuzela Šeik Said na jugu Alepa, povratila kontrolu i nad četvrtima El Šahidin, Karam el Efendi, Karam el Dad i Salahin.

I direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman izjavio je da pobunjenici kontrolišu samo mali deo teritorije Alepa, što znači da je bitka za taj grad u Siriji ušla u završnu fazu.

Rahman je rekao da su oblasti koje kontrolišu pobunjenici veoma male i da bi mogle da padnu svakog trenutka, prenosi AFP.

Takođe, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su sirijske vladine snage preuzele kontrolu nad 95 odsto Alepa, javio je Rojters.

Na konferenciji za novinare iz tog ministarstva su rekli da se od početka bitke predalo više od 2.200 pobunjenika, a da je 100.000 civila napustilo istočni deo Alepa.

Ruski Centar za pomirenje navodi da je 2.137 pobunjenika amnestirano od 2.215 koji su predali oružje, prenosi novinska agencija Tas.

Taj centar je saopštio i da je od 100.000 civila koji su napustili istočni Alep – 40.484 deteta, dok je više od 5.100 civila vraćeno u domove u zapadnim oblastima koje su nedavno preuzele sirijske vladine snage.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара