Broj žrtava napada u Istanbulu porastao na 38, Dan žalosti u Turskoj

U dve eksplozije koje su se kasno sinoć dogodile nedaleko od fudbalskog stadiona Bešiktaš u Istanbulu život je izgubilo 38 osoba, a 166 povređeno. Među žrtvama najviše policajaca. Privedeno 10 osoba. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. U Turskoj zastave spuštene na pola koplja.

Rasvetljavaju se detalji sinoćnih napada u blizini stadiona Bešiktaš - eksplozije su izazvali automobil-bomba i bombaš-samoubica. Njihove mete bili su pripadnici snaga reda iz interventne jedinice.

U napadima je stradalo 30 policajaca, sedam civila i jedna osoba čiji identitet još nije utvrđen. 

Sedamnaest povređenih je u operacionoj sali a još šestoro je na intenzivnoj nezi. 

"Automobil koji je prolazio pored stadiona bio je detoniran daljinski. Četrdeset i pet sekundi kasnije, bombaš-samoubica se zaustavio kraj grupe policajaca i zatim se digao u vazduh", ukazuje zamenik premijera Turske Numan Kurtulmuš.

Kurtulmuš je u izjavi koju je prenela televizija Si-En-En Turk rekao da postoje nagoveštaji da je za napad odgovorna Kurdistanska radnička partija i da je to očigledno planiran napad.

"Objavićemo rezultate istrage kada bude završena. Za sada ne možemo reči ništa konačno", dodao je Kurtulmuš, prenosi Rojters.

Potpredsednik turske vlade je, takođe, rekao da bi zemlje koje upućuju poruke osude ovog bombaškog napada trebalo da pokažu solidarnost sa Turskom u borbi protiv terorizma.

Policija je privela deset osoba na osnovu dokaza dobijenih pretragom automobila-bombe, kaže ministar unutrašnjih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u Istanbulu izvršen teroristički napad i da je cilj napadača bio da izazovu što veći broj žrtava.

Turska tv stanica NTV je navela da su posle eksplozija bezbednosne snage detonirale sumnjivi paket ispred stadiona, preneo je Rojters.

Dva sata pre terorističkih napada, na stadionu Bešiktaš je završena utakmica pa se, srećom, većina navijača razišla. Taksista Ismail Koskun bio je stotinu metara od mesta eksplozije i odmah je pomogao nekolicini povređenih odvezavši ih u bolnicu.

"Upravo sam hteo da se javim na telefon kada sam čuo eksploziju. Od njene siline udario sam glavom u volan. Zatim se čula pucnjava, policajci su vikali. Potrčao sam ka njima da pomognem, gasio sam vatru koja je zahvatila neke od njih", pričao Ismail.

U Turskoj će danas biti dan žalosti. Premijer Binali Jildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja, objavila je turska državna agencija Anadolija

Ovo je šesti teroristički napad na policijske snage u velikim gradovima Turske od početka godine

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a kao mogući krivci spominju se kurdski militanti, ali i pripadnici takozvane Islamske države, jer iza pet prethodnih napada stoje upravo članovi dve pomenute grupe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво