CIA: Rusija pomogla Trampu da pobedi

Centralna obaveštajna agencija je zaključila da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD kako bi Donald Tramp pobedio i to ne samo da bi podrili poverenje u američki izborni sistem, preneo je "Rojters".

To je za britansku agenciju izjavio visoki američki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

"Američke obaveštajne agencije su procenile da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsednička kampanja odvijala, posvećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobedi na izborima", precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je Vašington post, citirajući američke zvaničnike koji su brifovani o ovome, takođe objavio da su obaveštajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbedili "Vikiliksu" na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsedničku kampanju Hilari Klinton.

En-Bi-Si njuz navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su "to isti ljudi koji su pričali da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje".

"Izbori su odavno završeni. Sada je vreme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom", stoji u saopštenju Trampovog tima.

Glas Amerike prenosi da je u tekstu Vašington posta anonimni zvaničnik izneo tvrdnju da je cilj ruskog mešanja "bio da podrži jednog kandidata umesto drugog, da pomogne da Tramp bude izabran".

Glas Amerike navodi da raste pritisak sa strane i demokratskih, i republikanskih članova Kongresa, koji pozivaju na temeljnu i javnu istragu o ruskom mešanju u izbore.

Tekst u Vašington postu kaže da Bela kuća zna o ruskom mešanju već mesecima, ali da nije mogla da odluči koji je najbolji način da reaguje pre predsedničkih izbora bez "eskalacije napetosti sa Moskvom i optužbi da pokušava da pomogne kampanji Hilari Klinton".

"Opiranje Bele kuće Baraka Obame da odgovori na navodne ruske upade pre izbornog dana uznemirilo je demokrate na Kapitol hilu, kao i članove kampanje Hilari Klinton", piše Post.

List navodi da je lider većine u Senatu, rebulikanac Mič Mek Konel sumnjao u "verodostojnost obaveštajnih podataka" prikupljenih o ruskom ponašanju i da je rekao Obaminoj administraciji da ukoliko javno optuži Ruse, da će on taj akt videti kao "akt strančarenja".

Glas Amerike primećuje da je nekoliko meseci kasnije, novoizabrani predsednik Tramp izabrao Mek Konela kao kandidata za sektretara za transport.

Erik Šulc, zamenik glavnog sekretara Bele kuće za informisanje, rekao je da bi istraga mogla da obuhvati bilo koje i svako strano mešanje i da bi istražitelji trebalo da idu kuda god ih dokazi odvedu.

Upitan o ruskoj ulozi, Šulc je rekao da je ta vrsta aktivnosti "ništa novo za Moskvu", dodajući da Sjedinjene Države vide kako Rusija radi tu vrstu stvari po Aziji i širom Evrope već godinama.

Šulc kaže da je predsednik naložio da mu se dostave rezultati istrage pre nego što napusti funkciju 20. januara.

Šulc je takođe objasnio da ovo nije potez u cilju promene rezultata američkih izbora, već da je cilj zaštititi integritet budućih izbora u SAD otkrivajući obim onoga što se dogodilo.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво