UN: Stotine muškaraca nestale u Alepu, civili kao pioni

Prema informacijama zvaničnika UN, stotine muškaraca su nestale u Alepu prilikom prelaska sa teritorije pobunjenika na onu koju kontrolišu snage sirijske vlade, dok pobunjenici "koriste civile kao pione".

Režimske snage su od pobunjenika preuzele najmanje 93 odsto teritorije u istočnom delu tog grada, prenose svetski mediji.

Navodi se da je na brifingu za novinare u Ženevi portparol Visokog komesara za ljudska prava UN Rupert Kolvil izjavio da se do 100.000 ljudi nalazi kao u klopci u područjima istočnog Alepa, a ona se "sve više smanjuju".

Kolvil je rekao da su UN došle do dokaza o "stotinama" muškaraca za koje je navedena mogućnost da su nestali nakon prelaska u područja pod kontrolom vlade, da su odvajani od porodica i odvođeni na saslušanje, i da su im oduzimana lična dokumenta.

Portparol Visokog komesara za ljudska prava UN je takođe rekao da postoje izveštaji da pobunjenici sprečavaju ljude da prebegnu na sigurno područje i da koriste "civile kao pione".

Ruska vojska je saopštila da je pomogla da oko 10.500 civila, među kojima je dosta dece, napusti istočni deo sirijskog grada Alepa, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Vojni centar za pomirenje u Siriji tvrdi i da je 14 ekstremista položilo oružje i da su amnestirani, preneo je AP.

Ruska vojska navodi i da su njihovi stručnjaci raščistili površinu od šest hektara u Alepu od mina.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov juče jeobjavio da je sirijska vojska obustavila aktivne vojne operacije u istočnom Alepu zbog velikog napora koji se preduzima na uklanjanju civila iz grada.

Posle toga je usledio telefonski razgovor Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija o situaciji u Alepu.

Oni su se složili da nastave razgovore o prekidu vatre, kako bi omogućili da humanitarna pomoć stigne do civila, izjavila je portparolka Bele kuće Elizabet Trido.

Složili su se i da nastave diskusiju o prekidu vatre, kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena civilima, ali i kako bi se iz grada bezbedno izveli oni koji to žele.

Lavrov je najavio i da će se u Ženevi u subotu održati tehnički razgovori u kojima će učestvovati Rusija, američki vojni eksperti, diplomate.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво