"Volstrit džornal": Dileme lidera EU oko Erdogana, migranata...

Lideri Evropske unije suočavaju se sa dilemom kako da se odnose prema vidljivim znakovima autoritarnosti u Turskoj i sačuvaju dogovor koji je Evropu spasao još većeg migrantskog talasa, piše "Vol strit džornal".

Posle masovnog obračuna Ankare s navodnim zaverenicima u neuspelom puču, raste pritisak na evropske parlamente da zauzmu stav, navodi list i dodaje da evropski lideri razmatraju uvođenje simboličnih mera na samitu koji će se održati u decembru.

Takav bi postupak odložio sukob s Turskom za sledeću godinu, kada se u nekoliko evropskih zemalja održavaju izbori u kojima populističke, antiimigrantske stranke i one koje su protivnici EU već utiču na diskurs.

Posledice propalog puča, u kojem je poginulo 270 ljudi, jesu čistke u vojsci, javnom sektoru i političkoj opoziciji u Turskoj. Prema državnoj novinskoj agenciji, više od 36.000 ljudi je uhapšeno, a njihove uloge u propalom puču još se istražuju.

Kao reakciju na te događaje Evropski parlament privremeno je zatražio zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom koji traju celu deceniju.

Ministar spoljnih poslova Holandije Bert Kunders kaže da će zamrzavanje samo formalizovati status kvo. Razgovori su, pojašnjava, ionako komatozni, bez izgleda da se stvori ikakav napredak u novim područjima u narednim mesecima.

Upitana o mogućnosti zamrzavanja pregovora s Turskom, nemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je slično - neće biti otvaranja novih poglavlja u skorije vreme.

Javna podrška Turskom pristupanju EU je niska i u Evropi i u Turskoj. Poslednjih su meseci turski zvaničnici i predsednik Redžep Tajip Erdogan sugerisali da bi Turska mogla da napustii pregovore, najduže od svih zemalja s kojima EU pregovara, prenosi Telegram.

Bez obzira na to, reakcija Ankare na mogućnost zamrzavanja pregovora bila je oštra. Erdogan je pretio da će napustiti dogovor o migrantima koji je postignut u martu.

Deo tog dogovora bilo je i ubrzavanje pregovora o članstvu, zajedno s milijardom dolara pomoći i mogućnosti putovanja u EU bez vize za turske državljane. Osim novca, malo je toga ostvareno.

Volstrit džornal ocenjuje da propadne li ovaj sporazum, mogao bi se ponoviti prošlogodišnji scenario u kojem je milion migranata došlo u EU iz Turske.

Evropski zvaničnici upozoravaju i da bi zamrzavanje pregovora s Turskom prekinulo važne linije komunikacije.

"Evropi je potrebna Turska. Ne samo zbog migrantske krize, već i borbe protiv terorizma i saradnje oko energetike", konstatuje ovaj list.

Neki stručnjaci kažu da izjave iz Unije o tome kako neće biti otvaranja novih pregovora i ne moraju dovesti do najgorih posledica.

"EU ne mora u potpunosti da prekine pregovore. Neotvaranje poglavlja je mnogo blaža mera, koja kasnije lako može postati stroža. Bilo bi pametno zauzeti stav koji će odgovarati zahtevima javnosti i koji će izgledati dobro na papiru", rekao je Stiven Blokmans, stručnjak za spoljnu politiku.

Retorika će se zbog izbora u Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj u narednim mesecima još pooštriti i sukob sa Erdoganom čini se neizbežnim. Kako bi izbegla migrantski haos i prekid saradnje na području bezbednosti, EU bi mogla da pokuša da stvori novi strateški odnos s Turskom, koji bi zamenio pregovore o članstvu.

Mogao bi biti ponuđen poboljšani carinski sporazum i strateško partnerstvo na područjima migracije, bezbednosti i energetike.

"Vreme za to još nije sazrelo. Odnosi će prvo morati da se pogoršaju, kako bi mogli da se poboljšaju", zaključuje Blokmans.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво