Istočni deo Alepa napustilo 8.000 civila

Ruska vojska saopštila je da je pomogla da više od 8.000 civila, među kojima dosta dece, napusti istočni deo sirijskog grada Alepa, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Vojni centar za pomirenje u Siriji je objavio da je 8.461 civil, među kojima 2.934 dece, napustio istočni deo Alepa u poslednja 24 sata. Centar tvrdi i da je 14 ekstremista položilo oružje i da su amnestirani, preneo je AP.

Ruska vojska navodi i da su njihovi stručnjaci raščistili površinu od šest hektara u Alepu od mina.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je juče objavio da je sirijska vojska obustavila aktivne vojne operacije u istočnom Alepu zbog velikog napora koji se preduzima na uklanjanju civila iz grada.

Posle toga usledio je telefonski razgovor Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija o situaciji u Alepu.

Složili su se da nastave razgovore o prekidu vatre, kako bi omogućili da humanitarna pomoć stigne do civila, rekla je portparolka Bele kuće Elizabet Trudo.

Nastaviće diskusiju o prekidu vatre kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena civilima, ali i kako bi se iz grada bezbedno izveli oni koji to žele, dodaje se u saopštenju.

Lavrov je najavio i da će se u Ženevi u subotu održati tehnički razgovori u kojima će učestvovati Rusija, američki vojni eksperti i diplomate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво