Mond: Prisluškivani razgovori putnika u avionima

Američke i britanske tajne službe su razvile programe kojima su praćeni razgovori putnika na komercijalnim letovima nekoliko vazduhoplovnih kompanija, objavio je francuski "Mond", pozivajući se na podatke koje je obelodanio bivši savetnik američke Državne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden.

"Upotreba mobilnih telefona uz internet vezu tokom leta bila je praćena putem specifičnih programa američke NSA i britanske obaveštajne agencije za praćenje elektronskih komunikacija 'GCHQ'", piše Mond.

Kako se navodi, dvadeset sedam kompanija, među kojima su "Britiš Ervejs", "Aeroflot", "Etihad", "Emirejts", "Turkiš Erlajns", "Lufthanza", dozvolilo je od 2012. godine putnicima upotrebu mobilnih telefona ili se priprema za to.

Prema pisanju "Monda", jedan dokument NSA navodi da je 100.000 osoba koristilo mobilni telefon tokom leta 2009. godine i da se praćenje ne odnosi samo na pozive već i na slanje poruka, mejlova i pretraživanja Interneta.

Takvo prikupljanje podataka nazvano je "Leteća svraka" i "Golub pismonoša", navodi Hina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи