(Ne)realna obećanja Donalda Trampa

Donald Tramp je ličnost godine – po izboru magazina "Tajm". I predsednik "podeljenih američkih država" – po oceni istog tog lista. Tramp odgovara da će američke države ponovo ujediniti. I neke druge poruke novoizabranog američkog predsednika zvuče pomirljivije nego u kampanji – posebno ona da SAD više neće svrgavati režime po svetu. Jesu li ova obećanja realna?

Osim što ga je proglasio za ličnost godine, magazin "Tajm" je Trampa prozvao predsednikom podeljenih američkih država. On je zadovljan titulom, ali ne i tom ocenom.

"Kao neko ko voli ovu veliku zemlju, mogu da kažem da je ona čak i moćnija nego što to govore brojke, u poređenju s mnogoljudnijim državama poput Kine i Indije. Naša zemlja je najdivnije mesto na planeti, ali propada, a ja to hoću da zaustavim. Ljudi koji su gradili ovu zemlju su zaboravljeni. One koji su glasali za mene – zovemo zaboravljenima, a to su sjajni ljudi", poručio je Tramp.

Zaboravljenim sjajnim ljudima, ali i glasačima Hilari Klinton, Tramp na turneji zahvalnosti poručuje da će ih okupiti i ujediniti. Kaže i da će "smisliti nešto" kako bi se pomoglo imigrantima koji su nelegalno dovedeni u SAD kao deca. Agencija AP procenjuje da ta poruka nagoveštva moguću promenu stava o imigrantima.

"Ono što takođe razlikuje Trampa iz predizborne kampanje od sadašnjeg Trampa, to je vest koja je odjeknula u SAD – da je Tramp rekao da se već konsultovao i da će se konsultovati sa Obamom kako oko izbora svojih saradnika, tako i oko puta kojim Amerika mora da ide dalje. To su mnogo pomirljiviji tonovi nego što su bili na kraju same predizborne kampanje", kaže dopisnik RTS-a iz Vašingtona Nenad Zafirović.

Pomirljivije zvuči i obećanje iz Sinsinatija da Amerika više neće biti svetski policajac broj jedan i da neće učestvovati u rušenju režima po svetu. Poznavaoci kažu – ipak treba sačekati.

"Ono što je nesporna činjenica jeste da je audicija za novog državnog sekretara – šefa dilomatije u toku. Pominju se razne ličnosti, od Mita Romnija do generala Dejvida Petreusa. Dakle, sve je fluidno, nešto daje nade, a nešto izaziva strepnju", ističe nekadašnji dopisnik "Politike" iz Vašingtona Milan Mišić.

I nadu i strepnju izaziva i Trampova najava tešnje saradnje sa Rusijom – jedan od poteza sa kojim nisu saglasni ni svi njegovi saradnici. Bez obzira na izjave u kampanji i nakon izbora, kažu poznavaoci prilika – politika Donalda Trampa biće jasnija posle 20. januara kada i zvanično preuzme vlast.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи