Posle ostavke i skandala, Zeman obećao ambasadorsko mesto šefu protokola

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da želi da šef protokola Jindržih Forejt ipak ode u Vatikan kao ambasador, bez obzira na seriju diplomatskih gafova, lažnu tvrdnju da je završio Pravni fakultet i novi kompromitujući video-snimak na kojem šmrče kokain, zbog čega je Forejt i podneo ostavku.

"Moja lična želja je da ode kao ambasador u Vatikan zato što je uradio mnogo dobrog posla. To je moguće, zavisi od Ministarstva spoljnih poslova i da li će dobiti agreman od Vatikana", naglasio je Zeman.

Zeman je Forejta kao šefa protokola nasledio od prethodnog predsednika Češke Vaclava Klausa, a obećao mu je da će biti postavljen za ambasadora u Vatikanu kada Zemanu istekne mandat 2017. godine.

Kompromitujući video koji je snimio diler droge i na kojem Forejt šmrče beli prašak ili masturbira češki mediji su odbili da otkupe i ne žele da ga objave, jer je reč o privatnom životu, ali se snimkom bave pre svega sa aspekta bezbednosti i da li tako blizu predsedniku može da bude čovek koga lako mogu da ucenjuju.

Predsednička kancelarija odbacila je navode da odlazak Forejta, kome je iznenada u ponedeljak tajanstveno zapečaćena kancelarija kako u nju ne bi ušao, ima veze sa tim kompromitujućim videom.

Od jeseni Zemanov šef protokola je u žiži skandala, pošto je njegovom greškom Zeman zakasnio na sahranu slovačkog predsednika Mihala Kovača, a takođe lažno optužio američkog ambasadora u Pragu sa kojim je u svađi da nije došao na svečano obeležavanje nacionalnog praznika Češke, iako je ambasadora to veče u zamku Hradčani snimila i televizija.

Ranije se pokazalo da Forejt neopravdano koristi fakultetsku titulu iako studije nije dovršio, mada je visoka stručna sprema nužna za funkciju koju obavlja.

Mediji podsećaju i da je Forejt napravio gaf koji je jako razljutio papu Franju, zato što je u audijenciju predsednika kod pape poveo i dvojicu čeških kardinala katoličke crkve, iako papa Franja striktno vodi računa o odvajanju crkve od države i papa je lično tada naredio da kardinale smeste u drugu sobu da ih ne vidi.

Predsednik Zeman optužio je češki javni televizijski servis ČT što se bavi skandalima oko Forejta i kritikovao to što je Forejtu i kontroverznim činovnicima oko Zemana nacionalna televizija posvetila 15 minuta, a vesti da je telefonom razgovarao sa novim američkim predsednikom Donaldom Trampom svega tri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво