Sirijska vojska preuzela kontrolu nad celim starim gradom Alepom

Vladine snage preuzele su kontrolu nad celim starim gradom Alepom, posle povlačenja pobunjenika pred napredovanjem vojske tokom noći, javila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. U istočnom delu Alepa pobunjenici pod opsadom traže hitno petodnevno primirje.

Pobunjenici su držali kvartove oko stare tvrđave u poslednje četiri godine, prenosi Beta.

Sirijska vojska je sada povratila više od dve trećine istočnog Alepa, koji je bio pod kontrolom pobunjenika, a želi da povrati ceo grad.

Opservatorija je navela da je 80.000 ljudi pobeglo iz istočnog Alepa od sredine novembra, kada je počela ofanziva sirijske vojske na taj deo grada pod kontrolom pobunjenika.

Raseljeni su se sklonili u vladinim četvrtima na zapadu grada, u zonama pod kontrolom kurdskih snaga i u kvartovima koji su još u rukama pobunjenika, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, javlja Beta.

Inače, sirijski pobunjenici u istočnom delu Alepa zatražili su hitno petodnevno primirje, pregovore o budućnosti tog sirijskog grada i evakuacije zdravstveno kritičnih slučajeva i civila, a zahteve su izneli u objavljenom humanitarnom planu, prenosi Tanjug.

Taj plan je poslat međunarodnim stranama koje tek treba da odgovore, rekao je Rojtersu predstavnik pobunjenika.

U dokumentu pod nazivom "Humanitarna inicijativa" traži se od svih umešanih strana da razgovaraju o budućnosti Alepa čim bude poboljšana humanitarna situacija u delu podeljenog grada koji pod kontrolom drže pobunjenici.

Takođe, u dokumentu se poziva na evakuaciju oko 500 zdravstveno kritičnih slučajeva iz istočnog Alepa pod nadzorom UN.

Pobunjenici u dokumentu ističu da će podržati bilo kakvu regionalnu ili međunarodnu inicijativu kako bi se ublažile patnje naroda i ponavljaju spremnost da garantuju bezbednost UN i humanitarnih organizacija koje žele da izvode humanitarne operacije, zaključuje britanska agencija.

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupišu i da je potrebno vreme za razgovore Vašingtona i Moskve, javlja Tanjug.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво