Ko bi mogao biti novi premijer Francuske?

Manuel Vals, koji je najavio da se povlači sa funkcije premijera Francuske da bi se kandidovao na predsedničkim izborima 2017, zvanično će podneti ostavku predsedniku Fransoa Olandu, a među mogućim Valsovim naslednicima francuska štampa pominje portparola Vlade i nekoliko ministara.

Fransoa Oland, iza kulisa, privodi kraju konsultacije kako bi oformio svoju poslednju ekipu s kojom će vladati do predsedničkih izbora na kojima neće učestvovati, a poslednje promene u vladi biće saopštene danas u prepodnevnim satima, navodi pariski Figaro.

Oland želi da oko sebe okupi, u poslednjim mesecima pred predsedničke izbore idućeg proleća, "lojalnu, skladnu, povezanu i operativnu vladu", iako se neće suočavati sa velikim izazovima jer su glavni predlozi zakona već usvojeni, a parlament od februara prekida rad zbog predsedničke kampanje, piše list.

Postoji mogućnost da Oland za novog premijera imenuje Stefana Le Fola, portparola vlade i ministra poljoprivrede od 2012, koji to u ponedeljak nije ni demantovao, ni potvrdio.

"To je moguće, ali isto toliko i nije moguće", rekao je Le Fol za Frans enfo.

U njegovom okruženju kažu da je ta pretpostavka prilično realna, dok je Le Fol, koji je bio šef predizbornog tima Fransoa Olanda na prethodnim izborima, ranije rekao da ne bi imao ništa protiv da bude imenovan za premijera.

Međutim, ukoliko se opredeli za svoju nekadašnju "desnu ruku" u Socijalističkoj partiji, Oland rizikuje da ostavi utisak predsednika koji nikada nije zaista prestao da bude predsednik partije, ocenjuje pariski dnevnik.

Kao mogući kandidat za novog premijera pominje se i Bernar Kaznev, sadašnji ministar unutrašnjih poslova, a neki pretpostavljaju da bi na čelu vlade mogla da se nađe i ministarka obrazovanja Naža Valo-Belkasem ili, pak, ministarka zdravlja Marisol Turen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво