Vals podnosi ostavku, kandiduje se za predsednika Francuske

Francuski premijer Manuel Vals je objavio kandidaturu za predsedničke izbore u Francuskoj 2017. godine. Rekao je da sutra napušta funkciju premijera radi kandidovanja za novog šefa države.

"Kandidat sam za predsednika Republike", rekao je Vals u obraćanju javnosti u Evriju, gradu južno od Pariza, čiji je gradonačelnik bio od 2001. do 2012. godine, pred okupljenih stotinak građana i njegovih pristalica, javljaju francuski mediji.

"To kažem ovde u Evriju, svom gradu, gradu moje porodice, moje dece, mog srca... u kojem se uvek govori direktno i iskreno. Ovaj grad je životna škola", dodao je Vals, prenosi Figaro.

Vals je naveo da se kandiduje zato što "Francuska treba da pokaže sav svoj značaj u svetu koji više ne liči na svet kakav je bio, s obzirom na terorističke pretnje i uspon krajnje desnice".

"Želim nezavisnu Francusku, nepokolebljivu kad je reč o vrednostima koje poštuje", dodao je Vals, rekavši da iskustvo koje ima želi da iskoristi.

Aktuelni premijer je istakao da u sebi nosi snagu i volju da služi svojoj zemlji, rekavši da želi da bude oličenje francuskog duha slobode, boreći se protiv rasizma, antisemitizma, diskriminacije...

"Želim sve da pružim Francuskoj, koja mi je toliko toga dala. Kao ministar, ili premijer, obavljao sam svoju dužnost nikada se ne štedeći, uvek energično i savršeno lojalno", rekao je Vals.

Napomenuo je da se kandiduje i "iz revolta", jer levicu mnogi smatraju diskvalifikovanom u trci za predsednika, i apelovao je na levicu da nastupi jedinstveno.

"Svi treba da uložimo napore, ja prvi. Moramo biti dostojanstveni. Moja kandidatura je kandidatura pomirenja", istakao je Vals, pozvavši na mobilizaciju sve Francuze koji odbacuju krajnju desnicu i, kako je naveo, socijalnu regresiju koju predlaže Fransoa Fijon, predsednički kandidat stranke Republikanci.

Vals je naglasio da je levica Francuskoj potrebna, zasnovana na principima svetovnosti, jednakosti, bratstvu...

Takođe je upozorio na to da je krajnja desnica na vratima vlasti i da bi ona Francusku izvela iz Evrope i iz istorije, dok se, s druge strane, on zalaže za ponovno utemeljenje evropskog projekta.

"Želim snažnu Evropu, koja ulaže u omladinu i socijalne grupe, želim Francusku na visini novog sveta... To podrazumeva masovno ulaganje u nove sektore – zelenu ekonomiju, ekološku tranziciju, obnovljivu energiju, a Francuska će u tome biti jača jer će biti zemlja koja ulaže u obrazovanje, istraživanje, zdravstvo", dodao je Vals.

Prema njegovim rečima, to su neophodni i nezaobilazni uslovi za otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti.

Takođe je rekao da u novom svetu država ima važnu ulogu u zaštiti bezbednosti, kao modernizovana, efikasnija i pod dobrom upravom, država u koju će Francuzi imati više poverenja.

Socijalisti organizuju unutarstranačke izbore za predsedničkog kandidata u januaru.

Nedavna odluka francuskog predsednika socijaliste Fransoa Olanda da na izborima sledeće godine ne traži drugi mandat, ostavila je otvoren prostor levici za predsedničke izbore, a ankete pokazuju da bi Francuzi želeli da Vals osvoji nominaciju socijalista.

Pretpostavlja se da će glavni favoriti na predsedničkim izborima biti kandidati desnice i krajnje desnice – Franosa Fijon i Marin Le Pen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво