Nobelovci traže zaštitu antičkih lokaliteta

Petoro dobitnika Nobelove nagrade je pozvalo na hitnu akciju kako bi se sačuvali antički lokaliteti od ratnih sukoba, prenosi Bi-Bi-Si.

U Abu Dabiju treba da se održi samit na kojem će se raspravljati o svetskoj kulturnoj baštini. Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati žele da se formira fond od 100 miliona dolara kako bi se zaštitili, odnosno restaurirali antikviteti.

Džihadisti su poslednjih godina uništili ili teško oštetili antičke lokalitete u Siriji, Maliju i Iraku. Tokom granatiranja su oštećene i pojedine lokacije u Jemenu.

"Deo naše istorije je zauvek izgubljen, sa ciljem da fanatizam ugrozi našu nadu u budućnost", navodi se u saopštenju koje su potpisali mjanmarska političarka Aung San Su Ći, bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, predsednica Liberije Elen Džonson Serlif i pisci Orhan Pamuk i Mario Vargas Ljosa.

"Mora da se preduzme hitna akcija, odavno je isteklo vreme za bespomoćne izjave žaljenja", naveli su nobelovci.

Pedeset pet od ukupno 1.052 lokacije sa Uneskove liste svetske baštine su u opasnosti.

Fond koji predlažu trebalo bi da pomogne da se pokriju troškovi transporta, čuvanja i restauracije spomenika i drugih artefakata, rekao je bivši francuski ministar kulture Žak Lang. Naveo je i da bi Francuska doprinela fondu sa 30 miliona dolara.

Očekuje se da će samitu u Abu Dabiju prisustvovati predstavnici iz četrdesetak zemalja, uključujući i desetine šefova država ili vlada, među kojima i predsednik Francuske Fransoa Oland.

Zemljotresi, zagađenje i krivolov se nalaze među pretnjama po baštinu, ali je namerno uništenje od strane Islamske države zauzelo naslovne strane medija: džihadisti veruju da hramovi i mauzoleji predstavljaju idolatriju, iako i oni sami trguju artefaktima.

Antičke gradove – Palmiru u Siriji, iz prvog veka, islamske mauzoleje i džamije u Timbuktuu u Maliju i više od 3000 godina stari asirski grad Nimrud su uništili su islamisti.
Oštećene su i zgrade u Sani, prestonici Jemena, i to u borbama koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, u kojoj je i UAE, i pobunjenika Huta.

Još 2001, talibani su uništili veliki budistički hram Bamijan u Avganistanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво