Prvi sneg odneo dva života u Poljskoj, bez struje 189.000 ljudi

Od juče je prvi ovosezonski sneg u Poljskoj odneo dva života, a sneg i olujni vetar pokidali su električne vodove i ostavili bez struje 189.000 domaćinstava, paralisali aerodrome i uneli haos u železnički i drumski saobraćaj širom zemlje.

Dva Poljaka preminula su u poslednja 24 časa od smrzavanja, a od 1. novembra mraz je odneo do sada ukupno 15 života, saopštio je Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

"Vatrogasna straža izlazila je zbog mećava i olujnog vetra na teren 1.250 puta tokom poslednja 24 časa. Situacija se veoma dinamično razvija, a većina intervencija je zbog jakog vetra koji duva i tamo gde nema snega, gde samo pada kiša na severu i zapadu Poljske", rekao je portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Olujni vetar odnosio je krovove u zapadnim i centralnim vojvodstvima Poljske, a čak se kraj Konjina u severzapadnoj Poljskoj prevrnuo veliki kamion, ali šofer je na sreću prošao bez povreda, rekao je Frontčak.

Mećava i orkanski vetar komplikuju i vazdušni saobraćaj, kasne ili su otkazani neki međunarodni letovi na glavnom međunarodnom aerodromu u Varšavi i u Gdanjsku.

Prestonica Varšava zbog snega na ulicama bila je u velikim saobraćajnim gužvama, dok putari sa 164 vozila ne uspevaju da uklone sneg sa ulica.

Poljski meteorolozi izdali su upozorenje na nepovoljne vremenske prilike u četvrtak za 14 vojvodstava, a lepše vreme očekuju tek u nedelju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се