Tramp najavljuje "novu eru mira"

SAD će prestati sa pokušajima da ruše vlade širom sveta i sarađivaće sa drugim zemljama koje se bore protiv terorizma, poručio je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp tokom svoje "turneje zahvalnosti" i obećao početak "nove ere mira".

Donald Tramp najavljuje novu spoljnu politiku – koja treba da uči na greškama iz prošlosti.

"Uništićemo Islamsku državu. Istovremeno, vodićemo se novom spoljnom politikom koja konačno uči na greškama iz prošlosti. Prestaćemo da nastojimo da zbacujemo režime i vlade", rekao je Tramp u prvom obraćanju tokom "turneje zahvalnosti" u Sinsinatiju, prenosi Vašington ekzemajner.

Istakao je da će SAD sarađivati sa svakom zemljom koja je zainteresovana da uništi Islamsku državu, preneo je Tas.

"Sarađivaćemo sa svakom zemljom koja je voljna da nam se pridruži u nastojanju da porazimo Islamsku državu i radikalni islamski terorizam", rekao je Tramp.

Novoizabrani predsednik SAD je obećao da će "izlečiti duboke rane Amerike", navodeći da ta zemlja nema drugog izbora nego da se ujedini i odbaci netrpeljivosti, navodi AFP.

"Mi smo veoma podeljena nacija, ali nećemo biti podeljeni dugo. Mi ćemo pronaći zajednički jezik i uradićemo posao kako treba. Osuđujemo netrpeljivost i predrasude u svakom obliku i odbacujemo jezik isključenja i podela", rekao je Tramp pred više hiljada pristalica u areni u Sinsinatiju.

U Indijani, koju je prethodno posetio, Tramp je ponovio da će izgraditi zid duž američko-meksičke granice.

"Ljudi pitaju: 'Mislite li da će Tramp izgraditi zid?' Verujte mi, izgradićemo zid", poručio je Tramp u kratkom obraćanju obezbeđenju u kompaniji za proizvodnju klimatskih uređaja u Indijani.

Dodao je da će zid imati "vrata" kroz koja će moći da prolaze legalni imigranti.

AP podseća na to da je nakon intervjua, koji je Tramp dao ubrzo nakon predsedničkih izbora u SAD, izgledalo kao da će odustati od plana da izgradi zid. Tada je, navodi američka agencija, rekao da će razmotriti podizanje ograde na određenim mestima duž granice.

Tramp je krenuo na, kako ju je nazvao, "turneju zahvalnosti", u okviru koje je prvo posetio Indijanu, a potom održao govor na skupu u Sinsinatiju u Ohaju.

Ohajo je jedna od ključnih saveznih država koje su pomogle Trampu da na izborima pobedi bivšu državnu sekretarku SAD Hilari Klinton.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се