Sirijski pobunjenici: Pregovaramo sa Rusima, Asad je nebitan

Vođe sirijskih pobunjenika vode tajne pregovore sa Rusijom oko okončanja borbi u Alepu, što pokazuje da su SAD potisnutu u stranu kada je u pitanju jedan od ključnih sukoba koji se odvija na Bliskom istoku, saznaje "Fajnenšel tajms".

Fajnenšel tajms navodi da su mu četiri pripadnika opozicije iz severne Sirije koja je pod kontrolom pobunjenika, izjavila da Turska posreduje u pregovorima sa ruskom stranom koji se odvijaju u Ankari.

"Rusi i Turci pregovaraju sada bez SAD. Vašington je potpuno van ovih pregovora i čak ni ne zna šta se dešava u Ankari", rekao je za taj list jedan od sirijskih opozicionih zvaničnika koji nije želeo da mu se otkriva ime.

List navodi da ovo nije prvi put da se predstavnici sirijskih pobunjenika sastaju sa Rusima, ali da jeste prvi put da je u pregovore uključen veliki broj opozicionih grupa, što je znak da oni smatraju da je to strana kojoj treba da se obrate kako bi se došlo do sporazuma.

"Pregovori se vode direktno sa Rusima zato što svi znamo da u ovom trenutku sirijski predsednik Bašar el Asad nije nešto više nego guverner pokrajine koji izvršava naređenja ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je lider opozicionog saveta u Alepu Ali Šeik Omar.

Fajnenšel tajms dodaje da je jedan od opozicionih vođa negirao odvijanje ovih pregovora, dok su ostali odbili da to komentarišu, a takođe nije poznato da li su se pobunjenici sreli sa Rusima licem u lice ili uz posredovanje turskih zvaničnika.

Upitana za komentar, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je  navela da se "Vašington izolovao".

"Mi pregovaramo sa sirijskom opozicijom u Turskoj godinama - to nije novost", tvrdi ona.

Fajnenšel tajms dodaje da turski zvaničnik kojeg su kontaktirali nije odgovorio na molbu za komentar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво