Tramp imenovao oštrog protivnika "Obamakera" za sekretara zdravlja

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp kandidovao je Toma Prajsa, oštrog kritičara zdravstvene reforme takozve "Obamaker" za novog sektretara zdravlja. Nova sekretarka saobraćaja biće Ilejn Čao, koja je bila sekretarka rada u administracija Džordža Buša Mlađeg.

Ako njegova kandidatura bude potvrđena u Senatu, Tom Prajs će imati glavnu ulogu u naporima da se zameni zakon o zdravstvu koji je uveo predsednik SAD Barak Obama s ciljem da se poveća dostupnost zdravstvene zaštite.

Tramp je najavio da će brzo biti pokrenut postupak za ukidanje te reforme, ali je bio dosta nejasan čime želi da ga zameni.

Naznačio je da želi da zadrži neke delove "Obamakera", poput odredbe koja omogućava mladima da budu na zdravstvenom osiguranju roditelja ili odredbe koja sprečava osiguravajuće kompanije da odbiju osiguranje osobama koje već imaju medicinske probleme.

Prajs (62), ortoped, bio je član Predstavničkog doma u šest mandata i predsedavao je Odborom Doma za budžet poslednje dve godine. Blisko je sarađivao s predsednikom Predstavničkog doma, republikancem Polom Rajanom na predlaganju budžeta s glavnim ciljem da se smanji deficit.

Prajs je rekao da je predstoje veliki izazovi i da prihvata priliku da ih rešava u korist američkog naroda.

Dodao je da će raditi na tome da se osigura zdravstveni sistem koji će odgovarati pacijentima, porodicama i lekarima i koji će biti "zasnovan na razumnim pravilima za zaštitu dobrobiti zemlje dok prihvata inovatorski duh".

U međuvremenu, Tramp je za sekretarku saobraćaja izabrao Ilejn Čao, saopštili su zvaničnici iz njegovog tima za prenos vlasti.

Čao (63) je bila sekretarka rada u administraciji bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša Mlađeg i prva Azijka u vladi SAD.

Došla je s porodicom sa Tajvana u SAD kada je imala osam godina. Njena porodica se naselila u Njujorku, gde se njen otac Si Dženg Čao obogatio.

Završila je studije ekonomije i menadžmenta na koledžu "Mount Holuk", a diplomu master studija je dobila na Harvardu.

Većinu svoje karijere provela je u bankarstvu i u raznim republikanskim administracijama.

Džordž Buš Stariji imenovao je 1989. godine za zamenicu sekretara saobraćaja, a 1991. godine je postala direktorka Mirovnog korpusa.

Za sekretarku rada postavljena je 2001. godine u administraciji Džordža Buša Mlađeg i tu dužnost je obavljala do 2009. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво