Srušio se avion sa brazilskim fudbalerima u Kolumbiji – 71 žrtva, šestoro preživelo

Ukupno šest osoba od 77 putnika i članova posade je spaseno, posle pada aviona u centralnoj Kolumbiji. Kolumbijski zvaničnici saopštili su da je 71 osoba poginula, a da se četiri osobe nisu ni ukrcale na avion. Fudbaleri brazilskog kluba su bili među putnicima. Pretpostavlja se da je uzrok pada aviona nestanak goriva. Pronađene dve crne kutije.

23.28 – Zvaničnici su saopštili da je 71 osoba poginula nakon pada aviona, čime je broj poginulih smanjen, jer se četiri osobe nisu ni ukrcale na avion.

21.40 – Kolumbijska civlina aeronautička agencija saopštila je da su pronađene dve crne kutije, prenosi Tanjug. 

19.00 – Velika Britanija poslala je tim istražitelja na mesto nesreće, javlja Rojters

13.23 – Spasen šesti preživeli, fudbaler Heli Hermit Žampijer Net, kojeg spasioci evakuišu.

12.00 – Predsednik Mišel Temer proglasio tri dana žalosti u Brazilu. 

11.15 – Potvrđena imena preživelih – fudbaleri Markos Danilo, Džekson Folman i Alan Rušel, novinar Rafael Henzel i stjuardesa Ximena Suarez.

10.58 – Brazilski mediji navode da je u avionu bio i 21 brazilski novinar. Poginuli su svi osim jednog.

10.52 – Prema najnovijim informacijama iz kolumbijske policije, jedna od šest osoba koje su preživele pad aviona je preminula u bolnici.

10.00 – Direktor policije Hose Acevedi Osa rekao je medijima da je u padu aviona poginulo 75 ljudi, prenosi Raša tudej.

09.55 – Jaka kiša zaustavila akciju potrage za preživelima.

Avion u kojem se nalazila 77 osoba, među kojima su bili i članovi brazilskog fudbalskog tima Šapekoensea i 21 novinar, srušio se uoči sletanja kod grada Medeljina u Kolumbiji.

"Izgleda da je nestalo goriva u avionu", rekao je Elkin Ospina, gradonačelnik obližnjeg grada La Ceha za AFP.

Prvobitno je saopšteno da je u avionu bio 81 putnik, međutim, kolumbijski zvaničnici kasnije su saopštili da je 71 osoba poginula nakon pada aviona u centralnom delu te zemlje, jer se četiri osobe nisu ni ukrcale na avion.

U međuvremenu, mediji prenose da je posada tokom leta prijavila problem sa električnim napajanjem.

Prvobitna zvanična informacija bila je da su spasioci pronašli 25 tela, ali je policijski zvaničnik zatim izjavio da je u padu aviona poginulo 75 ljudi. Mediji su tada preneli da je šest brazilskih fudbalera preživelo pad aviona, ali je kasnije saopšteno da je jedna od preživelih osoba preminula u bolnici.

Međutim, kolumbijski zvaničnici su kasnije rekli da je pronađena još jedna preživela osoba – fudbaler Heli Hermit Žampijer Net.

"U ime kolumbijskog naroda izražavam duboko saučešće porodicama žrtava ove tragedije. Koordinirana akcija spasavanja omogućila nam je da spasimo šestoro preživelih", istakao je kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos Kalderon.

Saopštena su imena i ostalih spasenih, među kojima su trojica fudbalera, jedan novinar i stjuardesa. 

Lokalni mediji javljaju da je avion pao u planinskim predelima nedaleko od Medeljina. Gradonačelnik tog grada Federiko Gutjeres izjavio je da je pad aviona prava tragedija.

Fudbaleri brazilskog kluba Šapekuense bili su među 77 putnika i članova posade tog aviona, dodaje britanska agencija.

Alan Rušel, odbrambeni igrač Čapekoense, jedan je od preživelih koji se nalazi u bolnici, prenosi 360 Radio Kolumbija. Njegovo stanje je stabilno, a trenutno je na odeljenju radiologije.

Fudbaleri su putovali na utakmicu finala kupa Južne Amerike, koju je trebalo da igraju sa kolumbijskim Atletiko nasionalom.

Avion bolivijske kompanije "Lamija" tipa "aerospejs 146" je poleteo iz Sao Paola u Brazilu, imao je jedno zaustavljanje u Santa Kruzu de la Sijeri u istočnoj Boliviji, odakle se uputio ka Kolumbiji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара