Kuba na raskrsnici posle smrti "El Komandantea"

Kubanci se opraštaju od nekadašnjeg predsednika, oca revolucije Fidela Kastra. Zastave u zemlji spuštene su na pola koplja, a zbog devetodnevne žalosti otkazani su svi nastupi i okupljanja. Očekuje se da će na ceremoniju polaganja urne 4. decembra, u Santjago de Kubu, doći brojni strani zvaničnici, ali i milioni Kastrovih obožavalaca.

U Havani, gradu muzike i uličnog veselja, od jutros vlada muk. Otkazani su koncerti, utakmice i emisije zabavnog sadržaja. Zabranjena je prodaja alkohola, a većina restorana skratila je radno vreme.

Policijsko prisustvo je diskretno, ali ipak vidljivo. Novine su odštampane u crnoj boji, a državni mediji emituju reportaže i dokumentarne filmove u slavu Fidela Kastra.

"Teško je prihvatiti Fidelovu smrt, ali moramo naporno da radimo i nastavimo dalje", poručuju Kubanci.

Ispred Pravnog fakulteta u Havani, na kojem je Kastro diplomirao pedesetih godina prošlog veka, studenti žale nekadašnjeg predsednika.

"Obrazovanje, zdravlje, sve mu dugujem. On je u srcu cele nacije", kaže jedan student.

Analitičari ocenjuju da je Kuba sada na raskrsnici i da će se predsednik Raul Kastro suočiti s izazovima ekonomskih i političkih promena.

"Kaže se: posle Kastra biće Kastro, kao što se govorilo kod nas - posle Tita biće Tito. To je nemoguće, takav film se nikada nigde nije video. Posle Kastra biće Kastro, ali Raul. To je jedna sasvim druga vladavina i drugi tip ličnosti koja će vladati Kubom. Sada dolaze vremena gde kubanske mlađe generacije hoće da se menja život na Kubi, da se demokratizuje i reformiše zemlja u pravcu tržišne privrede, da bi se živelo bolje", smatra Borislav Lalić, autor knjige o Fidelu Kastru "Jedan čovek, jedna revolucija".

Neizvesno je i dalje otopljavanje odnosa Kube i Sjedinjenih Američkih Država, čemu je doprineo Barak Obama. Budući šef kabineta novoizabranog predsednika Donalda Trampa, Rajns Pribus, kaže da će nova administracija revidirati Obaminu politiku prema Kubi, ako Havana ne promeni kurs.

Lalić podseća da je blokada kubanskog naroda i Kube trajala 54 godine i Barak Obama je smogao snage da sa Raulom Kastrom to promeni.

"Nije to stvar samo dobre volje Baraka Obame, već je Amerika shvatila da za te 54 godine nije ništa promenila i da se Kuba neće promeniti silom. Istina, tom potezu Baraka Obame i tom procesu postoje otpori u Americi, jer ne treba zaboraviti da u Americi živi preko dva miliona Kubanaca, kubanskih izbeglica, koji su svi antikastristi i koji se protive normalizaciji odnosa. Međutim, to je istorijski proces koji je nemoguće zaustaviti", ukazuje Lalić.

Narednih sedam dana, na Kubi će se održati više ceremonija u znak sećanja na oca kubanske revolucije. Očekuje se da će povorka koja će prenositi pepeo Fidela Kastra iz Havane, do oko 900 kilometara udaljenog njegovog rodnog grada, mobilisati milione Kubanaca. Četvorodnevna procesija završava se 4.decembra, polaganjem urne u kolevki revolucije - mestu Santijago de Kuba.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије