Markione: Tramp menja pravila igre za auto-industriju

Kritički stav novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa prema slobodnoj trgovini može da utiče na poslovanje Fijat Krajsler Automobila (FCA) u Severnoj Americi, smatra generalni direktor italijanskog proizvođača automobila, Serđo Markione.

Donald Tramp je "svakako igrač koji menja pravila igre, pre svega zato što smatram da u SAD postoji određeni broj uslova koji još nisu detaljno razjašnjeni", rekao je Markione za "Blumberg televiziju" u fabrici "Alfa Romea" u Casinu, u Italiji.

Trampove izjave na račun trgovinskih sporazuma su "veliki problem" zbog uticaja Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) na "Fijatovo" poslovanje u SAD-u, Meksiku i Kanadi, navodi njujorška televizija.

Tramp je često napadao NAFTA sporazum tokom kampanje, opisujući ga kao najgori posao ikada, i okrivljujući ga za gubitak radnih mesta u SAD.

Novoizabrani predsednik je posebno prozvao "Ford Motor" zbog proizvodnje automobila u Meksiku, i pozvao na uvođenje 35-procentne carine na proizvode onih kompanija koje su preselile svoju proizvodnju iz SAD-a u druge zemlje.

Od 2010. godine, devet globalnih proizvođača automobila, uključujući "Dženeral Motors", "Ford" i "Fijat", izvestili su o ulaganjima u Meksiku u iznosu preko 24 milijarde dolara.

"Fijat", koji generiše lavovski deo profita u Severnoj Americi, sklopio je u Meksiku oko 17 odsto svih proizvedenih vozila u prvih deset meseci ove godine, prema podacima Kevina Tinana, višeg analitičara u redakciji "Blumberg industrija". Gotovo svi ti automobili su prodati u SAD i Kanadi.

"Kompanija će zabeležiti visoke troškove ako Trampova administracija bude uvela porez od 35 odsto na vozila i delova uvezene u SAD", kaže Kevin Tinan.

Markione je u junu upozorio da bi pobeda Trampa mogla da pogodi poslovanje proizvođača automobila u Severnoj Americi, u zavisnosti od načina na koji bude tretirao NAFTA sporazum, i od toga da li podržava protekcionističke stavove.

Generalni direktor "Fijata" je rekao da nije razgovarao s Trampom, ali da će sarađivati sa novom administracijom.

Promena na čelu SAD-a jedino ne pogađa trgovinske perspektive proizvođača automobila, konstatuje "Blumberg".

Akcije "Fijata", kako dodaje, porasle su 14 odsto od predsedničkih izbora 8. novembra, pri čemu su najviši skok zabeležile tri dana kasnije, nakon što je Tramp izabrao istaknutog kritičara globalnog otopljavanja da vodi njegov prelazni tim u Agenciji za zaštitu životne sredine.

To je podgrejalo spekulacije da bi nova administracija mogla da ublaži propise o potrošnji goriva po kilometru, od čega bi korist imali proizvođači konvencionalnih motora.

Markione je takođe rekao da je rast američkog dolara nakon izbora za "Fijat" bio pozitivan, dodaje njujorška agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво