Turski ministar za EU: Rezolucija EP je ništavna

Omer Čelik, turski ministar za evropske poslove odbacio je rezoluciju EP kojom se EU poziva na zamrzavanje pregovora sa Turskom kao ništavnu rekavši da je Ankara ne shvata ozbiljno.

"Tu odluku smatramo ništavnom. To nije odluka koja može biti shvaćena ozbiljno zbog vizije koju ima i jezika koji preovladava u tekstu", rekao je Čelik na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, ta rezolucija EP krši osnovne evropske vrednosti, prenosi Rojters.

Čelik je takođe je poslanicima EP poručio da moraju da paze na svoj rečnik kad govore o predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

I premijer Turske Binali Jildirim ponovio je da rezolucija kojom se poziva na zamrzavanje pregovora te zemlje o članstvu u EU uniji nema nikakvog značaja za Tursku i pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji.

"To je beznačajno sa našeg aspekta. EU treba da odluči da li hoće budućnost sa ili bez Turske", rekao je turski premijer, prenosi AFP.

Jildirim je pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji, za koju je rekao da predstavlja "manjak vizije".

Evropski parlament je ranije danas izglasao rezoluciju o zamrzavanju pregovora sa Turskom o članstvu u EU, zbog nesrazmerne reakcije Ankare na neuspeo pokušaj vojnog puča u julu.

Rezolucija je neobavezujuća a njome se poziva Evropska komisija i zemlje članice da iniciraju "privremeno zamrzavanje pristupnih pregovara" sa Turskom.

Turska koja još od 1960. godine teži da postane deo bloka, zvanično je podnela zahtev za kandidaturu 1987. godine, a lideri EU su je 1999. godine prihvatili kao zemlju kandidata.

Šest godina kasnije - 2005. godine počeli su zvanični pregovori za pristupanje Turske EU.

Međutim, oni se nisu odvijali brzo, jer je za 11 godina zatvoreno samo jedno, od 35 poglavlja neophodnih za završetak pregovora i pristup EU, a ukupno 14 je otvoreno.

Pojedine zemlje EU, poput Francuske, Nemačke i Kipra donele su odluku o suspendovanju osam poglavlja i zabranili njihovo otvaranje. Razlozi za to su bili različiti - od geografskih i ekonomskih, pa do spoljne politike Turske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије