Poslanici EU traže zamrzavanje pregovora sa Turskom

Zbog "nesrazmerne" reakcije Ankare na neuspeo pokušaj državnog udara u julu ove godine, Evropski parlament je izglasao rezoluciju o zamrzavanju pregovora o članstvu. Turski ministar za evropske poslove Omer Čelik odbacio je rezoluciju EP kao ništavnu, rekavši da je Ankara ne shvata ozbiljno.

Rezolucija je neobavezujuća, a njome se poziva Evropska komisija i zemlje članice da iniciraju "privremeno zamrzavanje pristupnih pregovara" sa Turskom.

Rezolucija je usvojena sa 479 glasova za i 37 protiv, dok se 107 poslanika uzdržalo od glasanja.

Rojters ukazuje da poslanici Evropskog parlamenta priznaju da je u pitanju više "simbolično zamrzavanje pregovora" koji traju već 11 godina.

Nijedna strana ne očekuje da se Turska pridruži EU u skorijoj budućnosti, navodi britanska agencija.

Tokom debate u Strazburu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je na oprez, upozorivši da bi okončanje pregovora rezultiralo situacijom u kojoj bi obe strane izgubile.

U međuvremenu, turski ministar za evropske poslove Omer Čelik odbacio je rezoluciju EP kao ništavnu, rekavši da je Ankara ne shvata ozbiljno. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je izjavio da glasanje u Evropskom parlamentu ništa ne znači Ankari i ponovo optužio Evropu da stoji uz terorističke organizacije.

"Više puta smo jasno rekli da mnogo više poštujemo evropske vrednosti od mnogih zemalja EU, ali nismo mogli da vidimo konkretnu podršku zapadnih prijatelja... Nijedno obećanje nije ispunjeno", rekao je Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu.

"Kakav god bio rezultat, to glasanje nema nikakvu vrednost u našim očima", poručio je Erdogan.

Austrija je bila vodeća zemlja u pozivima da se prekinu pregovori sa Turskom, a šef diplomatije Sebastijan Kurc pozdravio je Rezoluciju.

Nemačka, Francuska i većina drugih zemalja EU ipak podržavaju taj proces iz straha da ne poremete saradnju sa turskim predsednikom povodom situacije sa migrantima.

Lideri EU će ponovo razgovarati o Turskoj na redovnom samitu u Briselu 15. i 16. decembra.

Tursku i njenog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana više puta su kritikovali evropski zvaničnici zbog ponašanja posle neuspelog puča 15. jula i obračuna sa protivnicima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво