Snajperisti i bombaši usporavaju iračke snage u Mosulu

Iračka vojska nastavila je napredovanje ka centru Mosula, potiskujući borce Islamske države, ali je usporavaju napadi snajperista i bombaša-samoubica, kao i zabrinutost za bezbednost civila.

Komandant Hajdar Fadel izjavio je da je bombaš-samoubica pokušao automobilom da udari u vojnike u četvrti Tahrir, ali da je ubijen.

Automobil-bomba je aktiviran na "bezbednoj udaljenosti", rekao je Fadel, ali se zbog eksplozije srušila jedna kuća, pri čemu su poginula četiri civila, a četiri su ranjena.

General major Sami el Aridi izjavio je agenciji AP da specijalne snage pretražuju kuće u oblastima u kojima su preuzele kontrolu, tražeći ekstremiste i vozila koja se koriste za bombaške napade.

"Najveća prepreka za nas su civili. Mi smo vojnici koji nisu obučeni da sprovode humanitarne zadatke", rekao je Aridi.

Iračka vojska koja se probija ka centru Mosula iz istočnih krajeva grada, opkolila je danas oblast Al Zohur, oko osam kilometara od centra grada.

Stotine civila po dolasku vojske izašlo je iz kuća i sklonilo se iza linija vojske.

Iračka vojska je prošlog meseca pokrenula veliku ofanzivu za preuzimanje kontrole nad Mosulom, drugom po veličini gradu u zemlji, ali je naišla na jak otpor Islamske države i uspela je da uđe u samo nekoliko istočnih oblasti.

Islamska država je zauzela Mosul leta 2014. godine u iznenadnoj operaciji kojom je zauzela gotovo trećinu teritorije Iraka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво