Putin i Si Đinping o slobodnoj trgovini od Pacifika do Baltika

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping su na sastanku u Limi razgovarali o povezivanju ruske Evroazijske ekonomske unije (EEU) sa kineskim ekonomskim pojasom Put svile, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dva lidera su razgovarala o jačanju Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), rekao je Peskov novinarima na marginama samita APEK-a.

Prema njegovim rečima, lideri su detaljno razmatrali rasporede svojih budućih kontakata na najvišem nivou "i razgovarali kako da spoje projekte EEU i Puta svile".

EEU je regionalna ekonomska unija koju predvodi Rusija, koja je usmerena na rušenje trgovinskih barijera između svojih članica, odnosno Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo, nakon sastanka Sija i Putina na samitu APEC-a u Limi, da će Kina i Rusija insistirati na slobodno-trgovinskoj zoni u regionu Azije i Pacifika.

U saopštenju je navedeno da bi lideri dve zemlje trebalo češće da komuniciraju.

Kako prenosi Blumberg, SSi Đinping je u govoru na samitu APEC obećao da će raditi na jačanju globalne trgovine i saradnje, kao i da će davati veći pristup stranim investitorima.

Samit APEC-a okuplja više od 1.000 predstavnika iz 21 zemlje u svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво