Vals: Vanredno stanje će biti produženo

Premijer Francuske Manuel Vals najavio je da će vanredno stanje u zemlji, uvedeno posle terorističkih napada u Parizu pre tačno godinu dana, najverovatnije biti produženo.

Manuel Vals je u izjavi za Bi-Bi-Si rekao da će za vreme predstojeće predizborne kampanje biti održan veliki broj javnih skupova i da su potrebne mere kako bi se sačuvala demokratija.

Prethodno je vanredno stanje produženo u julu posle napada u Nici.

Vals ističe da postoji opasnost od napada poput tog u Nici i dodaje da je "sada teško ukinuti vanredno stanje".

U Francuskoj se sledeće godine u periodu od aprila do juna održavaju predsednički i parlamentarni izbori, a Vals naglašava da zemlja mora ostati bezbedna.

Francuska danas obeležava godišnjicu od terorističkog napada na Pariz u kojem je poginulo 130 ljudi.

Predsednik Fransoa Oland je povodom nacionalnog Dana sećanja na žrtve prošlogodišnjih napada, otkrio spomen-ploču posvećenu čoveku koji je poginuo u bombaškom napadu na stadionu "Francuska" u pariskom pregrađu Sen Deni.

Manuel Dijaz je poginuo na fudbalskoj utakmici Francuske i Nemačke, a više ljudi je povređeno tokom prvog napada, podseća agencija AP.

Predsednik Francuske nije progovorio ni reč tokom komemoracije ispred stadiona "Francuska". On će otkriti spomen-ploče na još sedam lokacija u Parizu na kojima su se dogodili teroristički napadi.

Govor je održao sin Manuela Dijaza koji je rekao da je njegov otac, rođeni Portugalac, dokaz da je integracija moguća i neophodna u borbi protiv stigmatizacije koja neke mlade ljude vodi u nasilje.

Britanski muzičar Sting je u subotu veče minutom ćutanja počeo koncert u pariskoj dvorani "Bataklan" u kojoj je pre godinu dana u terorističkom napadu poginulo 90 ljudi.

U koordinisanim napadima 13. novembra 2015. godine ispred stadiona "Francuska", nekoliko kafića i restorana u istočnom delu Pariza i u koncertnoj dvorani "Bataklan" poginulo je 130 ljudi, a više stotina osoba je povređeno.

Najmanje devet osoba još se nalazi u bolnici zbog zadobijenih povreda, a više od 600 je zatražilo pomoć psihologa zbog pretrpljenih trauma.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво