Junker: Tramp bi mogao da poremeti odnose SAD i Evrope

Međunarodni odnosi mogu biti uzdrmani u njihovoj osnovi i u njihovoj strukturi, poručio je Žan Klod Junker.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je da bi izbor Donalda Trampa za američkog predsednika mogao da poremeti odnose SAD i Evrope.

"Biće potrebno da naučimo novoizabranog predsednika šta je Evropa i kako ona funkcioniše", rekao je Junker na jednom predavanju studentima u Luksemburgu, prenosi Bi-Bi-Si.

Interkontinentalni odnosi bi mogli biti poremećeni "u osnovi i strukturi", rekao je Junker.

Njegove izjave su u suprotnosti sa umerenijim reakcijama drugih lidera EU, navodi Bi-Bi-Si.

Kako je luksemburški list Kotidijen citirao reči Junkera, on je dodao da "Amerikanci generalno ne mare za Evropu i da, što se tiče gospodina Trampa, ako sam dobro razumeo, on misli da je Belgija selo negde na našem kontinentu".

Predsednik Evropske komisije je juče pozvao novoizabranog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike u vezi sa klimom i budućim odnosima sa NATO saveznicima.

Rojters podseća da je Tramp, biznismen milijarder koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju, tokom predizborne kampanje žestoko kritikovao sporazume o slobodnoj trgovini, NATO i politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zagrevanja, što je uznemirilo saveznike i trgovinske partnere Vašingtona.

"Želeli bismo da znamo kako će se stvari odvijati kada je u pitanju globalna trgovinska politika. Želeli bismo da znamo kakve namere ima u pogledu NATO-a. Moramo da znamo kakvu klimatsku politiku planira da vodi. To mora da bude razjašnjeno u narednih nekoliko meseci", rekao je Junker na poslovnom skupu u nemačkoj prestonici Berlinu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво