Nemačka ministarka Trampu: NATO nije samo biznis

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp treba da razjasni svoje stavove o Rusiji i da shvati da se NATO mora tretirati kao Alijansa zajedničkih vrednosti, a ne kao biznis i kompanija, izjavila je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

"Ono što bi njegovi savetnici trebalo da mu kažu i što treba da zna je da NATO nije samo biznis. To nije kompanija", kazala je Ursula fon der Lejen,u emisiji na televiziji ZDF, prenosi Rojters.

"Ne znam kako on vrednuje NATO", dodala je Fon der Lejen.

Tramp je u kampanji više puta hvalio Putina i postavljao pitanje da li SAD treba da brane saveznike u NATO koji ne izdvajaju jednaka finansijska sredstva za Alijansu, podseća Rojters.

"Ne možete reći 'prošlost nije važna, vrednosti koje delimo nisu važne' i umesto toga pokušati da izvučete što je više novca moguće (iz NATO-a) i da li možete da napravite dobar dil od toga", navela je ministarka odbrane.

Dodala je da će NATO biti "mrtav" ako jedna od njegovih članica odbije da pritekne u pomoć nekoj drugoj koja je napadnuta.

Fon der Lejen je ipak priznala da će Trampova pobeda značiti da će Nemačka i Evropa morati da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu odbranu.

"Dobra je stvar ako novi američki predsednik odmah zatraži dijalog sa ruskim predsednikom. To je dobro i ima našu punu podršku", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, ne sme da se dogodi da se zaboravi - "aneksija Krima, hibridni rat u Ukrajini koji traje, bombardovanje Alepa", prenosi Rojters.

Fon der Lejen je rekla da se nemačka vlada još uvek trudi da pronađe odgovor na pitanje šta donosi Trampov dolazak na mesto predsednika SAD, rekavši da o tome "ne znamo skoro ništa".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво