Holanđani na pragu referenduma o sporazumu EU i Kanade

Holandski aktivisti saopštili su da su prikupili skoro dve trećine potpisa potrebnih za organizovanje referenduma o sporazumu o slobodnoj trgovini, postignutog između Evrope i Kanade(CETA), za koji tvrde da favorizuje interese multinacionalnih kompanija.

Kontraverzni sporazum je, posle sedam godina pregovora, potpisan prošle nedelje u Briselu, ali se on sada vraća većini država-članica Evropske unije na ratifikaciju.

Holandski aktivisti pozivaju na održavanje referenduma o tome da li bi njihov parlament trebao da ratifikuje Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA), kao i sporazum sa SAD - Transatlansko trgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP).

Više od 190.400 potpisa prikupljeno je peticijom, koja je pokrenuta u oktobru 2015. godine, a za organizovanje referenduma potrebno je 300.000 potpisa.

Sličan referendum, podseća AFP, održan je u aprilu ove godine, kada su Holanđani odbacili sporazum o saradnji EU i Ukrajine.

Međutim, taj referendum su organizovale evropskeptične grupe iz Holandije, a organizatori peticije o održavanju referenduma o CETA ističu da nisu protiv Unije.

"Ja sam za EU, ne protiv EU", naglasio je Nisko Dubelbur iz pokreta Više demokratije (Meer Democratie).

Evropa bi, kako je ocenio, trebalo da bude demokratskija.

"Mnogo ljudi već oseća da je proces donošenja odluka udaljen od njih, zbog Evrope, i sporazumi poput CETA i TTIP zapravo još udaljavaju proces donošenja odluka", smatra Dubelbur.

Prema njegovim rečima, sporazumi poput CETA su "staromodni, postkolonijalni sporazumi, u kojima dominiraju interesi velikih investitora i kompanija".

EU i Kanada potpisale su 30. oktobra sporazum o slobodnoj trgovini CETA nakon više nedelja neizvesnosti zbog protivljenja koje su protiv njega iskazale vlasti belgijske pokrajine Valonije.

CETA bi trebalo da stupi na snagu početkom 2017. godine i njime će biti ukinute uvozne dažbine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара