Dojče vele: Na kraju kampanje samo gubitnici

SAD su proteklih meseci bile suočene sa predizbornom kampanjom koja će iza sebe ostaviti samo gubitnike, a najveću odgovornost za to snosi politički establišment, a ne Donald Tramp, ocenjuje Ines Pol u komentaru za "Dojče vele".

Polova smatra da još uvek postoji mogućnost da se Donald Tramp sa suprugom i "drugim članovima porodičnog preduzeća" nakon sutrašnjih izbora za predsednika SAD useli u Belu kuće.

Već i sama mogućnost da se to desi je uznemirujuća, kaže Polova.

"Kako se to moglo dogoditi? Šta se dešava sa Amerikancima kada bi, na još uvek najmoćniju političku funkciju na svetu, mogli da izaberu muškarca bez ikakvog političkog iskustva, a pri tome su zadaci koje predsednik Obama ostavlja svojoj naslednici ili nasledniku ogromni, kako na unutrašnjepolitičkom planu, tako i na spoljnopolitičkom", navodi Polova.

Nova reforma zdravstva nije dovršena, obrazovni sistem i infrastruktura su u mnogim delovima zemlje u katastrofalnom stanju.

Sirija je samo jedan primer koliko je opasan vakum koji nastaje kada se svetski policajac SAD povuče i niko, osim Rusije, nije spreman da popuni prazninu, podseća autorka.

Naglašava da je ipak još uvek veća verovatnoća da će pobediti Hilari Klinton. Njena prednost se može smanjiti, ali ona još postoji i zahvaljujući posebnosti izbornog sistema: ona ima važnu prednost zahvaljujući sigurnim glasovima svojih elektora.

Pa ipak, već sada, nezavisno od rezultata izbora, jasno je da će na kraju ovog sramotnog spektakla biti samo gubitnica.

Proteklih meseci, SAD su se pretvorile u zemlju teoretičara zavera i demagoga. To ima puno veze sa Donaldom Trampom, čovekom koji o politici nema pojma, ali poseduje retoričku sposobnost da brige pretvori u mržnju, strah od gubitka u neprijateljstvo prema strancima i nesigurnost u fantazije o svemoći, ocenjuje Dojče vele.

Sebe je postavio na sceni kao jedinog mogućeg spasitelja. To je klasični recept za uspeh koji koriste demagozi.

U skladu sa tim ljudi širom sveta svoju frustraciju i očaj zbog stanja u kojem se nalaze SAD fokusiraju na Trampa, u njemu vide krivca, jer je ova zemlja na najboljem putu da postane zemlja kojom je nemoguće vladati.

Međutim, to nije tačno. Barem ne u političkom smislu, ocenjuje autorka teksta, napominjući da Tramp nije političar koji po definiciji treba da se angažuje za opšte dobro i koga možete optužiti kada to ne čini.

"Tramp je biznismen. Shodno tome njega zanima samo njegov profit. Tako je stvorio svoj biznis nekretninama, tako se dokopao nominacije u Republikanskoj stranci za predsedničkog kandidata i tako će se na kraju možda čak useliti i u Belu kuću", navodi Polova.

Takođe, nudi i obrazloženje onih koji daju podršku Trampu.

Onaj ko napusti metropole, ukazuje Polova, može da vidi mnogo jada u zemlji neograničenih mogućnosti, vidi ljude u oronulim siromašnim četvrtima, stare i bolesne u strahu za egzistenciju, decu koja od rođenja teško da imaju šansu u ovom dvoklasnom sistemu.

"I to nije sve. Nastavak afere oko mejlova Klintonove pokazuje koliko je Demokratska stranka korumpirana, koliko je usko povezana sa Klintonovima koji su uspeli da zaustave kandidata koji se zaista zalagao za stvarnu demokratsku obnovu, Bernija Sandersa", podseća autorka.

U ovoj sudbonosnoj godini ključno je to što je politički establišment arogantno orijentisan na samog sebe. U svojoj odvojenosti od baze, republikanci Trampa dugo nisu uzimali za ozbiljno i morali su da nominuju kandidata koji možda podeli stranku.

Jer, iako Tramp na kraju izgubi, milioni njegovih pristalica neće nestati, ukazuje Polova.

"Oni će sprečiti svaki pokušaj da se sa vladom Klintonove sklope smisleni kompromisi van stanke, ali i unutar političkih institucija. Takođe, na vidiku nema osobe u Republikanskoj stranci koja bi bila lider i koja je dovoljno jaka da kanalizuje razočaranje i bes. Potpuno je otvoreno pitanje na koji način republikanci misle da ostanu sposobni da deluju politički", tvrdi Polova.

Shodno tome, u slučaju pobede, Klintonova će imati mali manevarski prostor uprkos svom političkom talentu i iskustvu, jer u oba doma Kongresa neće osvojiti većinu da bi zaista mogla da vlada.

"Sve to je katastrofa. Za ljude u SAD, ali i za ostatak sveta kome je potrebna Amerika koja funkcioniše", zaključuje autorka u tekstu za Dojče vele.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара