Skok na berzama posle vesti da FBI nema dokaze protiv Klinton

Vrednosti akcija na svetskim berzama skočile su pošto je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) saopštio da ta agencija nije pronašla dokaze za podnošenje krivične prijave protiv predsedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton.

Berze su bile u padu otkada je 28. oktobra FBI saopštio da će obnoviti istragu o spornim mejlovima Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka SAD, što joj je smanjilo šanse za pobedu na sutrašnjim izborima.

Nemački Daks u porastu je od 1,4 odsto, francuski KAK-40 od 1,5 odsto, a britanski FTSE 100 od 1,5 odsto. U Aziji je južnokorejski Kospi porastao 0,8 odsto, hongkongški Hang Seng 0,7 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,3 odsto, a japanski Nikei 225 1,6 odsto.

Na Vol stritu je industrijski indeks Dau Džons skočio u elektronskom trgovanju za više od jedan odsto, odnosno 200 poena. U petak je završio na 17.888 poena, što je za skoro 400 poena manje o vrednosti koju je imao pre 10 dana kada je FBI saopštio da obnavlja istragu o mejlovima Hilari Klinton.

Mada su berze u prošlosti u proseku bolje reagovale na republikanske kandidate, ove godine izgleda da investitori povoljnije gledaju na Klinton jer se veruje da će zadržati postojeću ekonomsku politiku, dok su ekonomski stavovi republikanskog kandidata Donalda Trampa manje jasni što izaziva nervozu na finansijskim tržištima.

Analitičari ocenjuju da su investitori protekle nedelje pokušali da balansiraju rizike kako bi smanjili gubitke u slučaju Trampove pobede i da će biti obazrivi sve dok ne bude proglašena pobeda Hilari Klinton, prenosi agencija
Asošiejted pres.

Cene nafte takođe su porasle - američka sirova nafta je u elektronskom trgovanju poskupela 1,8 odsto, na 44,8 dolara po barelu, dok je nafta brent s rastom od 1,3 odsto na 46,2 dolara po barelu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво