Italijanski recept za borbu protiv mafije

U okviru poglavlja 24 u pregovorima s Evropskom unijom, koje je Srbija otvorila u julu, jedan od zadataka je i borba protiv organizovanog kriminala. Predvodnik te borbe u Evropi je Italija, koja je zbog, nažalost, velikog iskustva sa organizovanim kriminalom, i najbolji učitelj za tu borbu.

Koza nostra, 'Ndrangeta, Kamora, mafija Romana – noćne su more za italijanske policijske i pravosudne strukture. Iako su i dalje glavni poslovi mafije trgovina drogom, oružjem, ljudima, ima i promena: sa ubistava i oružanih obračuna prelazi se na podmićivanje, falsifikovanje faktura, a više se ne zadovoljavaju jednim regionom.

"Mafijaške grupe sada su u celoj zemlji, ali su istovremeno i oslabljene. Uočljivije su, lakše je identifikovati ljude koji su povezani sa njima. Ovih dana je uhapšen 21 službenik različitih nivoa zbog sumnje da je Koza nostra ušla u tendere vredne 500 miliona evra", kaže ekspert za borbu protiv mafije, prof. Alesandro Čeči.

Prve organizovane kriminalne grupe u Italiji nastale su u 19. veku. U borbu protiv njih država je krenula tek sredinom prošlog veka.

Italija nema dilemu da treba da se izbori protiv mafije, zato u toj borbi osim Ministarstva pravde i Ministarstva policije učestvuju i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija, sa pratećim telima i jedinicama koji pokrivaju sva krivična dela kojima se organizovane kriminalne grupe bave.

Radom svih tih tela upravlja državni tužilac za borbu protiv mafije, koji je potpuno nezavisan u svom radu.

Poziv na buđenje za Italiju su bila ubistva sudija Đovanija Falkonea i Paola Borsleina na Siciliji početkom devedesetih, za koja je odgovorna Koza nostra. Dve i po decenije kasnije, borba protiv mafije zasnovana je na četiri stuba koja je postavio sudija Falkone.

"Prvi je potraga i hvatanje velikih šefova koji su godinama u bekstvu. Drugi se odnosi na zatvorske kazne i izolaciju, da ne mogu da vode poslove i komuniciraju sa ostatkom sveta. Treći stub je nastavak istrage i rad policije, kako bi se sprečilo stvaranja novih bosova, a četvrti je napad na imovinu mafijaša, jer se mafijaš postaje zbog imovine", objašnjava Mauricio de Lucija, pomoćnik državnog tužioca zadužen za Koza nostru.

Za hapšenje mafijaša i zaplenu njihove imovine, kao i presretanje brodova za krijumčarenje, zadužena je specijalna formacija u kojoj je 65.000 ljudi. Deo operacija obavljaju na moru i iz vazduha.

"Mediteran je, nažalost, najveći tranzit droge. Da bismo to sprečili, koristimo italijanske zakone, ali i međunarodne propise, prema kojima možemo da zaustavimo i brod koji nije italijanski a uočimo ga u svojim vodama", rekao je poručnik Paulo Miljoreka.

Danas, Italija svoje iskustvo deli sa celom Evropom jer su svi shvatili da je saradnja jedini način da se obračunaju sa kriminalom. Upravo od Italije, Srbija najviše uči i sarađuje sa njenim pravosudnim i policijskim organima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи