Humanitarci upozoravaju na opasnost po civile u Mosulu

Više od milion civila koji su zarobljeni u gradu Mosulu u Iraku koji je u rukama Islamske države, u velikoj su opasnosti, upozorila je humanitarna organizacija Norveški savet za izbeglice dok irački vojnici napreduju ka gradu u kojem se očekuje pojačanje sukoba. Kurdski zvaničnik tvrdi da se lider ID Abu Bakr el Bagdadi nalazi u Mosulu.

Iz Norveškog saveta za izbeglice, koja radi sa izbeglicama i interno raseljenim Iračanima, poručuju da je oko 18.000 Iračana napustilo svoje domove od početka masivne vojne operacije preuzimanja kontrole nad Mosulom pre dve nedelje, navodi AP.

Šef saveta za Irak Volfgang Grešman kaže da se humanitarni radnici te agencije "sada spremaju za najgore".

"Životi 1,2 miliona civila su u velikoj opasnosti", naglasio je Grešman.

General iračkih specijalnih snaga Hajder Fadhil izjavio je da njegovi vojnici "drže pozicije" duž istočnog predgrađa Mosula, ali da slaba vidljivost ometa operaciju oslobađanja tog grada.

Fadhil je rekao da tokom dana snage najverovatnije neće napredovati, s obzirom na loše vremenske uslove, jer visoka vlažnost i oblaci smanjuju vidljivost avionima i dronovima.

Agencija AP navodi da je u mosulskom naselju Gogdžali tiho i da se ne čuje oružje, ali da sporadično pucnji odjeknu prema položajima Islamske države.

Iračke antiterorističke jedinice zauzele su juče zgradu državne televizije u Mosulu, što je dosad najvažniji objekat koji su preuzele od početka ofanzive protiv džihadista Islamske države u tom gradu, izjavio je komandant ove elitne jedinice.

Prethodno su iračke specijalne snage ušle na periferiju Mosula i napredovale prema centru, uprkos žestokom otporu Islamske države koja drži grad, rekao je jedan irački general.

To je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti ID zauzeli grad 2014. godine.

Mosul je poslednje veliko uporište Islamske države u Iraku. To je i grad iz koga su proglasili "kalifat" do Sirije i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.

Kurdski zvaničnik: El Bagdadi je u Mosulu

Fuad Husein, šef kabineta kurdskog predsednika Masuda Barzanija, rekao je za Independent da njegova vlada raspolaže informacijama iz više izvora da je lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi u Mosulu.

"Ako on bude ubijen, to će značiti kolaps celokupnog sistema Islamske države", istakao je Husein.

Islamska država bi u tom slučaju morala da izabere novog kalifa i to u jeku bitke, ali nijedan naslednik ne bi imao Bagdadijev autoritet, ocenjuje Independent.

U poslednjih osam ili devet meseci, El Bagdadi se skriva, rekao je Husein, ocenjujući da je očigledno da će Islamska država biti poražena, ali se ne zna kada.

Husein je dodao da su kurdske Pešmerga snage "impresionirane brojem tunela" koje su borci Islamske države iskopali da bi se skrivali po selima oko Mosula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво