Rusija: Neubedljiva istraga UN o hemijskim napadima u Siriji

Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je u Savetu bezbednosti da zaključci o navodnim hemijskim napadima sirijskog režima "nisu potkrepljeni dokazima".

Rusija je odbacila kao "neubedljive" zaključke istrage sprovedene pod vođstvom Ujedinjenih nacija, koji pokazuju da su snage sirijske vlade izvele najmanje tri hemijska napada u Siriji, javlja AFP.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je u Savetu bezbednosti da ti zaključci "nisu potkrepljeni dokazima", kako je navedeno u tekstu njegovih opaski, koji je francuskoj agenciji dostavljen tokom sastanka iza zatvorenih vrata.

Prošle nedelje je najavljeno da će Savet bezbednosti danas diskutovati o najnovijem izveštaju međunarodnog tima, čiji je pun naziv Zajednički istražni mehanizam Organizacije za zabranu hemijskog oružja i UN (JIM).

Savet bezbednosti je uspostavio JIM pre godinu dana, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za hemijske napade u Siriji, a taj tim je dosad istražio devet slučajeva u sedam sirijskih gradova.

Tim je ustanovio da je sirijska vlada izvela i treći hemijski napad u toj zemlji razorenoj ratom, a to je navedeno u izveštaju koji je prošle nedelje dostavljen Savetu bezbednosti UN.

U izveštaju, koji je dostavljen 21. oktobra kasno uveče, u koji je AP imao uvid, tim tvrdi da postoje "dovoljni dokazi" na osnovu kojih se može zaključiti da su sirijske snage odgovorne za jedan od napada u Kmenasu u provinciji Idlib, koji je izveden 16. marta 2015. godine.

Tim navodi da je naprava, bačena sa velike visine, "pogodila zemlju i oslobodila toksičnu supstancu koja je ugrozila stanovništvo", dok su očevici i bolničko osoblje prepoznali da je reč o mirisu i simptomima gasa hlorina.

Tim je, međutim, zaključio da nema dovoljno dokaza da bi se utvrdila odgovornost za druga dva napada.

U avgustu je međunarodni tim okrivio vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada za upotrebu hlorina u dva napada, a Islamsku državu za upotrebu iperita u jednom napadu, podseća AP.

Tada je tim naveo da još tri napada ukazuju na mogućnost umešanost vlade.

SAD, Britanija i Francuska traže da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nametne sankcije Asadovom režimu zbog korišćenja hemijskog oružja, ali je Rusija, najbliža saveznica Sirije, ocenila da dokazi koji su izneti u avgustovskom izveštaju nisu odlučujući i najavila da će se usprotiviti sankcijama, podseća američka agencija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво