Putin: SAD zaobilazile Povelju UN – od Jugoslavije do Sirije

Nakon raspada SSSR-a, SAD su odlučile da više ni sa kim nije potrebno da se dogovaraju o važnim pitanjima, rekao je ruski predsednik na sastanku sa politikolozima u Sočiju. Putin je ukazao na to da su Sjedinjene Države više puta zaobišle Povelju UN, navodeći i primer bombardovanja Jugoslavije.

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svetu zaobilazeći Povelju UN – od Jugoslavije do Sirije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

Predsednik Rusije je podsetio da su UN stvorene nakon Drugog svetskog rata, kada je postojao određeni raspored snaga u svetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, po njegovom mišljenju, SAD odlučile da više ni sa kim nije potrebno da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, preneo je ruski sajt Sputnjik.

"Potom su usledili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A pre toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali je ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo otići u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju", naveo je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je nakon tih događaja usledila i situacija u Libiji, o kojoj je doneta rezolucija.

"Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija", rekao je Putin.

"Rusija neće nikog napadati, to je smešno"

Putin je u razgovori sa politikolozima rekao i da Rusija nema nameru nikoga da napada, i da je to smešno i nezamislivo.

"Rusija ne namerava nikoga da napada. To je smešno. Čitao sam i vaše analitičke materijale, ne samo onih koji su prisutni u sali već i analitičara iz SAD, iz Evrope. Međutim, to je nezamislivo, glupo i nerealno", rekao je Putin, a preneo ruski sajt Sputnjik.

Dodao je da ciljevi Rusije nisu globalna dominacija niti ekspanzija i da njegova zemlja zagovara jednaku i nedeljivu bezbednost za sve.

"Ima mnogo država u svetu koje mogu da se oslone na svoju milenijumsku istoriju, kao što je to slučaj sa Rusijom. Mi smo naučili da cenimo svoj identitet, slobodu i nezavisnost. Istovremeno, naš cilj nije globalna dominacija, ekspanzija ili bilo kakva konfrontacija nekome", istakao je Putin.

Ruski predsednik napominje da se pravo liderstvo ne ogleda u izmišljanju pretnji i pokušaju dominacije nad drugima, već u shvatanju pravih problema i unapređenju ujedinjenih napora zemalja da reše te probleme.

Rusija upravo tako shvata svoju ulogu u globalnim dešavanjima, zaključio je Putin.

"SAD su velika sila, ispravite me ako grešim"

Navodi o pokušaju mešanja Moskve u predstojeće američke predsedničke izbore hakovanjem političkih institucija u SAD su histerija, poručio je Putin. Istakao je da Rusija ne namerava nikoga da napada, i da je to smešno i nezamislivo.

"Brojni mitski, izmišljeni problemi uključuju histeriju. Ne mogu da nađem drugu reč, histerija je izbila u SAD u vezi sa uticajem Rusije na izbore za američkog predsednika", naveo je Putin.

Putin je zapitao da li iko ozbiljno misli da Rusija može da utiče na izbor američkih građana, prenosi AFP.

"Da li su SAD neka vrsta 'banana republike'? SAD su velika sila. Molim vas, ispravite me ako grešim", rekao je Putin, izazvavši smeh u publici.

Istakao je da njegovi pokušaji da postigne dogovor sa američkim predsednikom Barakom Obamom o okončanju krvoprolića u Siriji nisu urodili plodom, navodi Tas.

"Ujedinjen front za pobedu nad terorizmom zapravo nije stvoren. U Vašingtonu je bilo snaga koje su dale sve od sebe da spreče dogovor", naglasio je Putin.

Rusija nema ništa protiv SAD u "Normandijskoj četvorci"

Putin je izjavio da Rusija nema ništa protiv ulaska drugih država, uključujući SAD, u "Normandijsku četvorku".

"Da li je potrebno privući još nekog? Ruska pozicija je da mi nemamo ništa protiv privlačenja bilo koga, uključujući i naše američke partnere", izjavio je predsednik Rusije.

Dodao je da diskusija u okviru "Normandijske četvorke" teče uz poteškoće i slabu efikasnost, ali da ne postoje druge opcije, prenosi Sputnjik.

Putin je dodao i da Rusija ne žudi za dominacijom i da ne predstavlja globalnu pretnju, kako to neke druge države žele da predstave.

"Normandijska četvorka" (Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina) trebalo bi da se uskoro ponovo sastane da bi razmotrila konflikt u Ukrajini.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво