Snouden: Novinari ne mogu da pobede tajne službe

Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden, koji je svetu obelodanio aferu o globalnom praćenju komunikacija koje vrši ova agencija, rekao je danas da novinari ne mogu da pobede tajne službe u borbi za privatnost pomoću tehnologije, već treba da se bore koristeći naslovne strane novina.

Bivši tehničar NSA je u intervjuu novinarima nemačkog lista Zidojče cajtung putem video-veze iz Rusije rekao da ne možete imati smislenu slobodu medija bez privatnosti i da bez privatnog prostora ne možete zaštititi svoje izvore, prenosi Jutarnji list.

Snouden je u Rusiji dobio azil, pošto je američka vlada raspisala poternicu za njim zbog curenja poverljivih informacija.

Iako je 2013. pokušao da upozori službene institucije na ilegalne programe prikupljanja podataka o američkim građanima, sve njegove prijave su bile ignorisane, pa je svoje otkriće podelio sa novinarima britanskog Gardijana i američkog Vašington posta.

Na pitanje kako novinari mogu da se zaštite od obaveštajnih službi, odgovorio je da je borba za privatnost više političko nego tehničko pitanje.

"Šifrovanje (enkripcija) vas može zaštititi od masovnog špijuniranja, ali vas ne može spasiti kada postanete meta nadgledanja", rekao je Snouden.

U tekstu koji su objavili listovi navedeno je da se "radi o ratu između sve siromašnijih novinskih redakcija i najbogatijih obaveštajnih agencija sveta, a na njihovu stranu sve češće staju i privatne kompanije".

"Američka telekomunikaciona kompanija AT&T prikuplja telefonske podatke još od 1986. godine, a podatke s odašiljača za mobilne telefone od 2008. godine. Svoje podatke prodaje američkoj vladi uz administrativne naloge koji ne zahtevaju potpis sudija", stoji u tekstu.

Navodi se i da "privatne kompanije proizvode i zloćudne programe, pomoću kojih države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da nadgledaju svoje građane koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava".

Intervju se održava u sklopu samita Globalne mreže urednika u Minhenu, na kome su se okupili nemački, austrijski, švajcarski, rumunski i francuski novinari i medijski delatnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво