Požari u "Džungli" kod Kalea, kamp "očišćen" od migranata

U migrantskom kampu poznatom kao "Džungla" u francuskom gradu Kaleu, koji su vlasti počele da ruše, protekle noći izbilo je nekoliko požara. Francuske vlasti okončale "čišćenje" kampa.

Požari, koji su izbili u različitim delovima "Džungle", slični su onima koje su migranti podmetnuli protekle noći u tom kampu, navodi francuska televizija Be-Ef-Em.

Lokalna zvaničnica Fabijen Busio izjavila je protekle noći da migranti "imaju običaj" da pale svoja skloništa pre nego što ih napuste.

Požari su u ovom improvizovanom kampu, iz kojeg se od ponedeljka evakuišu ljudi, počeli da izbijaju u utorak uveče, ali su se intenzivirali između 00.30 i 3.00, naročito na ulazu u kampu, saopštile su vlasti Pa-de-Kalea, prenosi Figaro.

U tom vremenskom periodu su eksplodirale najmanje dve boce sa gasom, zbog čega je veći broj ljudi iz kampa moralo da se udalji oko 100 metara od "Džungle".

U jednoj od eksplozija je povređen sirijski migrant, koji je prevezen u bolnicu. 

Požare su gasili vatrogasci iz Kalea i obližnjih gradova, u pratnji policijskih snaga, navode lokalni zvaničnici.

Kamp "očišćen" od migranata

Francuske vlasti su saopštile da su okončale "čišćenje" "Džungle".

"Ovo je kraj 'Džungle', naša misija je završena. Više nema migranata u kampu", saopštila je prefekt departmana Pa-de-Kale Fabijen Busio, prenosi Bi-Bi-Si i dodaje da je ova objava regionalne zvaničnice stigla dok su vatre i dalje gorele u kampu.

Kamp je postao ključni simbol migrantske krize u Evropi, sa njegovim stanovnicima koji su očajnički pokušavali da se domognu Velike Britanije.

Vlasti su od ponedeljka organizovale odvoženje migranata autobusima u druge delove Francuske.

U prva dva dana operacije, 3.242 odrasla migranta napustila su kamp autobusima, dok je 772 dece smešteno u Privremeni prijemni centar, prema podacima ministarstava unutrašnjih poslova i stambenih pitanja.

U "Džungli" je, prema podacima francuskih vlasti, živelo 6.300 migranata, dok humanitarne organizacije tvrde da ih je tamo bilo više od 8.000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво