EU: Belgija do sutra da osigura podršku sporazumu s Kanadom

EU je dala rok belgijskoj federalnoj vladi do ponedeljka uveče da obezbedi podršku svoje pokrajine Valonije trgovinskom sporazumu Unije i Kanade (CETA) ili će, u protivnom, planirani samit radi potpisivanja sporazuma biti otkazan, rekao je neimenovani izvor u EU, javlja Rojters. Valonija razočarana novim predlogom EK o zaštiti ulaganja.

"Predat nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem", navode bliski saradnici šefa valonske vlade Pola Manjete.

Manjeta odbija CETA i smatra da ultimatum nije u skladu s demokratskim procesom, rekao je njegov portparol.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovaraće sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom sutra uveče, naveo je neimenovani izvor u EU.

Na osnovu toga će kanadski premijer Džastin Trido moći da odluči da li će doputovati u Brisel radi potpisivanja sporazuma u četvrtak.

Ukoliko Mišel ne bude mogao da uveri Tuska da će Belgija omogućiti EU da potpiše sporazum s Kanadom, onda će samit EU i Kanade, koji je planiran za četvrtak, biti odložen do daljnjeg, mada je neimenovani izvor napomenuo da ni EU ni Kanada ne žele da odustanu od sporazuma o slobodnoj trgovini koji je godinama izrađivan.

Svih 27 država članica Unije su spremne da potpišu trgovinski sporazum sa Kanadom, kao i Mišelova koalicija koju predvode liberali, ali belgijski premijer ne može da to učini bez pristanka pet pokrajinskih vlada.

Pri tom, belgijska pokrajina Valonija, na čelu sa socijalistima, protivi se sporazumu sa Kanadom za koji tvrdi da je nepovoljan po evropske farmere i da pruža previše ovlašćenja globalnim korporacijskim interesima, navodi britanska agencija.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc održao je u subotu 11-časovni sastanak sa predsednikom vlade Valonije Polom Manjetom, dok je istovremeno u holandskoj prestonici održan skup podrške Valoncima.

Šulc se prethodnog dana sastao i sa kanadskom ministarkom trgovine Kristijom Frilend u pokušaju da spasu trgovinski sporazum EU i Kanade, koji je ugrožen odbijanjem belgijskog regiona da ga potpiše.

Frilend je ranije izjavila da Evropska unija nije kadra da postigne međunarodni sporazum, nakon što su propali pregovori o trgovinskom sporazumu EU i Kanade zbog odbijanja Belgije da ga potpiše.

Njena izjava je usledila posle maratonskih pregovora sa zvaničnicima EU i lokalnim liderima u prestonici belgijske regije Valonija, gradu Namiru, koji je 70 kilometara udaljen od Brisela.

Premijer te frankofone belgijske regije ponovo je u četvrtak odbio potpisivanje sporazuma sa Kanadom, nakon što je taj region prošle nedelje odbio da saveznoj vladi da saglasnost za potpisivanje sporazuma, zahtevajući dodatnu zaštitu za svoje proizvode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи