Kurdi počeli novi juriš na Mosul, oslobođen hrišćanski grad

Iračke snage preuzele kontrolu nad hrišćanskim gradom Hamdanija u blizini Mosula. Na dva fronta rano jutros počela nova ofanziva kurdskih snaga za oslobađanje Mosula od džihadista. Više od 4.000 civila napustilo taj grad.

Komandant iračkih kopnenih snaga general Rijad Džalal je za iračku državnu televiziju El Irakija TV rekao da je oslobođen grad Hamdanija, kao i da su vlasti sada u procesu povratka lokalnih zvaničnika kako bi ponovo bile otvorene glavne javne institucije i bio sačinjen plan popravke infrastrukture.

Iračke snage i hrišćanska paravojna grupa su u Hamdaniju ušle u sredu, ali su tokom sledećih nekoliko dana borci Islamske države pružali snažan otpor.

Iračke snage su zatim potisnule džihadiste u centar grada, gde su ih dokrajčili vazdušni udari koalicije.

Kurdske snage su, inače, pokrenule novu ofanzivu na Mosul, u sklopu velikog plana za oslobađanje tog grada od ekstremista Islamske države.

Ofanziva je pokrenuta rano jutros na dva fronta na severoistoku Mosula, nedaleko od grada Bašika, saopštile su kurdske snage, poznatije kao pešmerge.

Iračke i kurdske snage danima vode borbe u pojasu oko Mosula, suočavajući se s bombaškim napadima, snajperistima i minama pored puta.

U operaciji za oslobađanje Mosula učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, kao i avioni koalicije okupljene oko SAD.

Iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu da povrate grad Mosul od Islamske države koja je zauzela taj drugi po veličini irački grad u leto 2014. godine. Očekuje se da će borbe trajati nedeljama. U Mosulu živi više od milion civila.

UN: Više od 4.000 civila napustilo Mosul

Više od 4.000 ljudi pobeglo je sa šireg područja Mosula otkad je počela masivna vojna operacija za zauzimanje tog iračkog grada, saopštio je Unicef.

Predstavnik te organizacije za Irak Piter Hokins nije mogao da navede tačan broj izbeglih, ali je naveo da su u najmanje jednom izbegličkom kampu uslovi za boravak dece "veoma, veoma loši", prenela je agencija AP.

On je istakao da su timovi Unicefa civilima dostavili vodu i druge zalihe, za koje se očekuje da će biti dovoljni za sedam dana.

Ta organizacija UN-a je civilima u Mosulu takođe obezbedila vakcine protiv dečje paralize i malih boginja, koje im nisu bile dostupne više od dve godine, koliko su bili pod kontrolom Islamske države.

UNICEF planira da pomogne više od 784.000 ljudi, uključujući oko pola miliona dece.

Hokins je upozorio da su deca u i oko Mosula u opasnosti da poginu ili budu ranjena u borbama, kao i da im preti seksualno nasilje, kidnapovanje i regrutovanje od strane naoružanih grupa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара