Irački premijer ne želi turske trupe u Mosulu

Na sastanku sa ministrom odbrane SAD Ešom Karterom premijer Iraka Hajder al Abadi ponovio je da se ne slaže sa turskim učešćem u aktuelnoj ofanzivi za ponovno osvajanje iračkog grada Mosula iz ruku Islamske države. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ističe da su ti delovi Iraka "deo duše" Turske.

Hajder el Abadi je nakon sastanka sa Karterom u Bagdadu, insistirao da se ne želi bilo kakvo tursko učešće u ofanzivi na Mosul koja traje već šest dan, prenosi AFP.

 

"Ja znam da Turci žele da učestvuju... Mi im kažemo 'hvala vam, ovo je nešto čime će se Iračani baviti i Iračani će osloboditi Mosul'. Mi nemamo bilo kakav problem. Ako nam zatreba pomoć, zatražićemo je od Turske ili drugih zemalja regiona", poručio je Abadi.

Američki ministar odbrane rekao je novinarima da je uloga Turske u operaciji oslobađanja Mosula "teško pitanje".

Eš Karter je naveo da mu je Abadi rekao da je razgovarao sa turskim zvaničnicima i da će nastaviti pregovore.

Dodao je da je poštovanje suvereniteta Iraka osnovni princip, kao i da je uloga SAD da sarađuju sa partnerima iz koalicije na rešavanju ovog problema.

Sa druge strane, AFP navodi da je turski predsednik Erdogan jasno stavio do znanja da želi da njegove trupe igraju aktivnu ulogu u ofanzivi na Mosul.

Erdogan, nakon Abadijevog odbijanja, dao izjavu koja izgleda kao da se odnosi na Mosul, koji je nekada bio deo Otomanske imperije. Agencija Rojters ocenjuje da Turska Mosul i dalje vidi čvrsto unutar svoje interesne zone.

"Neki neuki ljudi dođu i kažu 'Kakav odnos možete da imate s Irakom?'. Te geografije o kojima pričamo sada su deo naše duše. Iako nam to predstavlja teret na srcu, mi poštujemo geografske granice svake nacije", rekao je Erdogan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво