Lideri EU bez dogovora o sankcijama Rusiji

Lideri EU na samitu u Briselu dogovorili su se da razmotre "sve raspoložive opcije" protiv Sirije i njenih saveznika uključujući Rusiju, ako se nastavi bombardovanje civila u Alepu, ali su odustali od pretnji sankcijama, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Istaknuto je i da je nužno nastaviti podršku zemljama Zapadnog Balkana da bi se, uz punu primenu sporazuma EU-Turska, održala obustava priliva ilegalnih imigranata u Evropu.

Donald Tusk je posle prvog dana samita kazao da je strategija Rusije da oslabi EU i dodao da lideri EU snažno osuđuju napade na civile od strane sirijskog režima i njegovih saveznika predvođenih Rusijom.

Evropski lideri su pozvali na trajno primirje i spremni su da razmotre "sve raspoložive opcije ako se ta zlodela nastave", prenosi AFP.

Jedan od osnovnih uzroka internih podela EU oko Rusije jeste ekonomske prirode.

Britanija, Francuska i Nemačka podržale su opciju da se razmotre sankcije protiv Moskve ako se napadi nastave.

Zbog već uvedenih sankcija koje su nanele štetu privredi Mađarske, Italije i Slovačke, ove zemlje nisu bile spremne da podrže uvođenje oštrijih mera.

"Podržali smo dokument koji poziva na potrebu dogovora, pravog primirja i procesa političke tranzicije. Ali mislim da nema svrhe tu pominjati sankcije", rekao je italijanski premijer Mateo Renci rano jutros.

I švedski premijer Štefan Leven rekao je da sada ne postoji jedinstven stav u EU o pitanju sankcija, ali da bi to mogla da bude opcija za budućnost.

"Nužna dalja podrška Zapadnom Balkanu za obustavu imigracije"

Vođe Evropske unije su naglasile da je nužno nastaviti podršku zemljama Zapadnog Balkana da bi se, uz punu primenu sporazuma EU-Turska, održala obustava priliva ilegalnih imigranata u Evropu.

To je uslov da se stabilizuje situacija u istočnom Sredozemlju kad je reč o imigraciji, ukazali su u zaključcima o migraciji šefovi država ili vlada EU u Briselu.

Oni su istakli da je važan korak za zaštitu spoljnih granica postavljanje početkom oktobra Evropske obalske granične straže, a naložili su nadležnim telima EU da usaglašavanjem propisa o privremenom vraćanju nadzora na unutrašnjim šengenskim granicama obezbede "povratak na Šengen".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je novinarima rekao da je potpuno preokrenuta situacija s prilivom ilegalnih imigranata preko istočnog Sredozemlja, što je sad za 98 odsto smanjeno u odnosu na prošlu godinu i "zato su vođe EU odlučile da se vrati režim Šengena".

Oni su se, po rečima Tuska, "saglasili da se ukine privremena granična kontrola unutar Šengena, što će biti propraćeno jačanjem nadzora spoljnih granica EU".

Evropski lideri su zatražili da se u sklopu sporazuma EU-Turska ubrza vraćanje ilegalnih migranata sa grčkih ostrva u Tursku i mnogo brže sprovodi postupak oko zahteva za azil i pozvali članice EU da neodložno u tom cilju daju dogovorenu pomoć Grčkoj.

Ocenjeno je i da se mora što pre okončati postupak vezan za načelno dogovoreno odobravanje režima EU bez viza za turske državljane, kao deo sporazuma s Ankarom o potpunoj kontroli granica i sprečavanju ranijeg neometanog priliva i šverca ilegalnih migranata preko Turske u EU.

Lideri evropske 28-orice su potvrdili rešenost da velikom finansijskom i stručnom podrškom, kao i tesnom saradnjom s vlastima afričkih zemalja južno od Sahare trajno zaustave sve veću navalu ilegalnih imigranata iz tih zemalja u EU, pre svega Italiju, preko Libije i zapadnog Sredozemlja i da se zajamči njihovo vraćanje u zemlje porekla.

Evropska unija će, kako su predočili, "nastaviti saradnju sa svim zemljama i pomno nadzirati priliv migranata preko puteva ilegalne imigracije, uključujući zapadno Sredozemlje, s ciljem da se hitro uzvrati na mogući razvoj događaja".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво