Fico: Kvote za azil politički mrtve

Slovački premijer Robert Fico predložiće naredne sedmice, u saradnji sa Evropskom komisijom, kompromisni predlog reforme evropske politike azila tako da nacionalne kvote za relokaciju izbeglica u EU koje su, kako je rekao, politički mrtve, u novoj politici treba da budu izbrisane i pravno.

"Kvote su politički mrtve. Niko ih ne poštuje, niko ih ne primenjuje ni ne ume da ih primeni, ali pravno one žive jer još postoji odluka ministara unutrašnjih poslova", rekao je Robert Fico slovačkim medijima u Briselu na samitu EU.

Slovački premijer je naveo da će nakon samita u Briselu predstaviti alternativni predlog za reformu politike azila.

"Mislim da svaka članica EU ima interes da iskaže solidarnost, oseća meru odgovornosti, ali mi mislimo da solidarnost može da se iskaže na razne načine. Ne samo tako da vam neko naredi da morate da primite nekog na svoju rođenu teritoriju", naglasio je Fico, javlja slovačka agencija TASR.

Istakao je da je za Slovačku glavno da reši da kvote postanu mrtve i pravno, a ne samo politički i da se jasno prihvati da solidarnost u migrantskoj krizi države mogu da demonstriraju na razne načine.

Sadašnji predlog EK o reformi politike odobravanja azila, prema Ficovim rečima ima teškoće da dobije podršku upravo zato što su u njemu ostale nacionalne kvote i preraspodela izbeglica, a Slovačka i Mađarska insistiraju da se u zaključcima sa samita navede da su te dve zemlje zbog nametanja obavezujućih kvota tužile EU sudu.

Slovačka, koja trenutno predsedava EU, želi svoj novi alternativni predlog da stavi na dnevni red narednog samita EU u decembru u Briselu.

Poljska je na neformalnom samitu EU bez Velike Britanije 16. septembra u Bratislavi u ime Višegradske četvorke predstavila novu politiku tzv. elastične solidarnosti prema kojoj članice koje ne žele da primaju izbeglice, posebno ne muslimane, neće morati to da čine, ali će se zauzvrat daleko više angažovati u zaštiti spoljašnjih granica, zaustavljanju nelegalne migracije i u humanitarnoj pomoći izbeglicama pre svega u logorima na Bliskom istoku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара