Merkel i Oland Putinu: Bombardovanje Alepa ratni zločin

Lideri Nemačke i Francuske su kritikovali Rusiju zbog napada na Alep i istakli da ono što se tamo dešava predstavlja ratni zločin.

Francuski predsednik Fransoa Oland je istakao da je jedan od prvih zahteva da bombardovanje od strane režima i njegovih ruskih saveznika prestane, prenosi AFP.

"U ime Nemačke sam jasno rekla da međunarodno pravo jasno definiše ratne zločine i da je bombardovanje nehumano. Ono predstavlja strašan problem za ljude", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Oland i Merkelova su na zajedničkoj konferenciji za novinare kritikovali Putina zbog vazdušnih udara Moskve u Alepu.

O eventualnim dodatnim sankcijama Moskvi, prema njenim rečima, biće razgovora na samitu EU koji danas počinje.

Posle skoro šest sati razgovora sa Olandom i Putinom, nemačka kancelarka je rekla da aktuelno primirje u Siriji mora da bude polazna tačka za humanitarnu pomoć ljudima u Alepu.

Dodala je da Rusija snosi značajan deo odgovornosti za humanitarnu situaciju u Siriji, ali je dodala da bez primirja nije moguće razdvojiti civile od terorista.

Putin je jutros u Berlinu rekao da je Moskva spremna da produži humanitarnu pauzu u sirijskom gradu Alepu "dokle god je to moguće".

"Jasno smo izneli nameru da produžimo pauzu dok god je to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu, i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin.

Merkelova je ocenila da su razgovori sa Putinom i Olandom bili teški, navodi Tas.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво