Borba za Mosul, iračke snage napreduju

Iračke specijalne snage su ušle u jedan grad u blizini Mosula, samo nekoliko časova nakon što su se priključile opsežnoj operaciji oslobođenja tog grada, drugog po veličini u Iraku, od Islamske države. Uz podršku međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, kurdske snage su krenule u napade na sela oko Mosula. Premijer Hajder el Abadi kaže da je napredak iračkih snaga brži od očekivanog.

Pripadnici iračkih elitnih snaga su, kako prenosi AP, sa istočne strane ušli u grad Bartela posle žestokog okršaja sa džihadistima.

Tom prilikom su borci Islamske države kamionima izveli nekoliko bombaških napada, ali zasad nije poznato da li je bilo žrtava.

Kurdske snage su pokrenule napade na nekoliko položaja džihadista oko Mosula, u okviru iračke ofanzive za preuzimanje tog grada, koji je u rukama Islamske države.

Kurdske snage su uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD krenule u napade na sela oko Mosula.

Irački premijer Hajder el Abadi je na video-konferenciji koju su organizovale Francuska i Irak izjavio da iračke snage "napreduju brže od očekivanog".

Francuski predsednik Fransoa Oland je, otvarajući konferenciju, upozorio da džihadisti već beže u Raku – njihovo uporište u susednoj Siriji.

"Ne možemo da priuštimo greške i gonimo teroriste koji već napuštaju Mosul", rekao je Oland.

Iračke snage pokrenule su u ponedeljak rano ujutro ofanzivu za oslobađanje Mosula.

Strahuje se da će bitka za Mosul dugo trajati, a UN izražavaju bojazan da bi to izazvalo humanitarnu katastrofu za oko jedan i po milion stanovnika koji žive u Mosulu, drugom gradu po veličini u Iraku, i poslednjem velikom uporištu džihadista u toj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво