Prekid vatre u Alepu, čuje se sporadična pucnjava

U cilju dostave humanitarne pomoći i odlaska civila i pobunjenika iz Alepa, na snagu je stupio prekid vatre koji je najavila Rusija. AFP javlja da su se u međuvremenu čuli pucnji kod humanitarnog koridora. Ankara: Turska napala kurdske snage u Alepu.

Ruska i sirijska vojska su u utorak obustavile vazdušne napade u Alepu radi pripreme za "humanitarnu pauzu", kako bi omogućile civilima da bezbedno napuste tu oblast. Primirje je stupilo na snagu u 8.00 po lokalnom vremenu.

Međutim, kako javlja AFP, u oblasti predviđenoj za humanitarni koridor su u međuvremenu izbili sukobi i čuje se pucnjava.

Sirijska državna novinska agencija SANA je za ovaj napad optužila "terorističke grupe".

Turska vojska objavila je da je izvela niz napada na kurdske snage u području Alepa u Siriji, pri čemu je usmrtila do 200 boraca, objavila je agencija Anadolija.

Ti udari su bili usmereni na mete u sektoru Maaret Um Huš, na severu Alepa, navodi turska  agencija, citirajući saopštenje vojske.

Prema istom izvoru, između 160 i 200 pripadnika Jedinica za zaštitu kurdskog naroda, oružanog ogranka Sirijske kurdske stranke, ubijeno je u tim napadima, po istom izvoru, prenosi Hina.

Te podatke nije bilo moguće neposredno potvrditi iz nezavisnog izvora. Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sda sedištem u Londonu, takođe je potvrdila da je došlo do vazdušnih napada u tom sektoru, ali nije iznela broj žrtava.

Za prolaz više od 250.000 civila, sirijska vojska otvara osam koridora. Moći će da prođu i zarobljeni u oblastima pod kontrolom pobunjenika koji žele da napuste grad.

Dva koridora mogu da koriste pobunjenici, koji su pozvani da polože oružje.

"Garantujemo bezbedan izlazak, spasite svoje porodice", poručuju iz sirijske vojske, preneo je Rojters.

Pored dostave hrane i lekova, UN planiraju da evakuišu povređene i bolesne građane.

Ruska vojska je navela da bi to primirje trajalo 11 sati, dok je sirijska vojska pominjala prekid vatre od tri dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je kasno sinoć u Berlinu rekao da će učiniti sve da primirje bude produženo.

UN smatraju da pauza ne traje dovoljno dugo da bi se dopremila pomoć stanovnicima, koji su praktično od sredine jula pod konstantnom opsadom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи