Niski udarci u Las Vegasu, Donald Tramp i Hilari Klinton otišli bez pozdrava

Žestokom razmenom optužbi, Hilari Klinton i Donald Tramp okončali seriju debata i postavili scenografiju za konačni obračun dve vizije američke budućnosti – na biralištima 8. novembra. Tramp odbio da odgovori da li će prihvatiti rezultate izbora; neubedljiva ekonomska vizija Hilari Klinton. Putinova senka nad debatom.

Republikanski kandidat Donald Tramp je noćas šokirao Ameriku, odbivši da odgovori na pitanje da li će prihvatiti rezultate predsedničkih izbora u debati koja je, posle serije niskih udaraca, okončana tako što su rivali napustili binu bez pozdrava. 

"Reći ću vam to kada dođe vreme", rekao je Tramp, odgovarajući na pitanje moderatora debate Krisa Volasa da li će priznati rezultate izbora.

Ovakav odgovor republikanskog kandidata je predstavljao okidač za seriju napada iz tabora demokrata, a njegovi saradnici su, odmah nakon završetka debate, požurili da uvere američku javnost da će "Tramp priznati rezultate bez problema, jer će pobediti na izborima".

Hilari Klinton je oberučke prihvatila ovakav "poklon", citirajući svog partijskog kolegu i doskorašnjeg rivala Bernija Sandersa, koji je Trampa nazvao "najgorom osobom koja se u novijoj američkoj istoriji kandidovala za predsednika".

Ni Hilari Klinton iz debate neće izaći bez "ožiljaka", pošto je, prema ocenama analitičara naklonjenih demokratama, bila prilično neubedljiva u delu debate koji se odnosio na ekonomski program.

Raspravom o američkoj spoljnoj politici su dominirale optužbe Klintonove da je Rusija, uključujući predsednika Vladimira Putina, odgovorna za hakerske napade posle kojih je Vikiliks došao u posed dokumenata iz njene kampanje.

Tramp je, na indirektne napade rivalke da Rusija na ovaj način pomaže njegovu kampanju, odgovorio da je Putin u više navrata "nadmudrio" Klintonovu, posebno u vezi sa ratom u Siriji.

Na insistiranje Klintonove, Tramp je osudio mešanje "drugih država" u predsedničke izbore. 

Tramp i Klintonova su se oštro sukobili i oko serije unutrašnjopolitičkih pitanja, poput abortusa i prava na nošenje oružja, ali je, kako se čini, razmimoilaženje bilo najizraženije kada je počela rasprava o ilegalnim imigrantima.

Republikanski kandidat je ponovio nameru da granicu sa Meksikom u potpunosti kontroliše zidom, čija je izgradnja počela još za vreme mandata mlađeg Džordža Buša, dok je Klintonova obećala brzo rešavanje problema oko 13 miliona nelegalnih imigranata reformom imigracione politike.

Izbori u Americi održaće se 8. novembra. 

Ovako je tekla debata: 

04.35 – Serijom obećanja biračima, Hilari Klinton i Donald Tramp su okončali poslednju debatu pred izbore koji će biti održani 8. novembra. Kandidati demokrata i republikanaca izbegli rukovanje po završetku debate.

04.29 – I za kraj ekonomija. Klintonova tvrdi da je ključ uspeha jačanje srednje klase, dok Tramp smatra da je Amerika u bliskoj prošlosti zaključila seriju spoljnotrgovinskih sporazuma na svoju štetu.  

04.23 – Alep je još jedna od tema oko koje se Tramp i Klintonova ne slažu. Kandidatkinja demokrata ponavlja neophodnost uspostavljanja zone zabranjenih letova, dok Tramp za uspon Islamske države optužuje administraciju čiji je Klintonova bila deo. 

04.20 – "Vi ste najopasniji čovek koji se u novijoj istoriji kandidovao za predsednika SAD, rekao je Berni Sanders, i ja se slažem sa njim", rekla je Hilari Klinton.

04.13 – "Mosul smo već imali u svojim rukama i predali smo ga u vreme kada je Hilari bila u Stejt departmentu... Trebalo je samo da tu ostane", rekao je Donald Tramp, navodeći da će najveći pobednik bitke za Mosul biti Iran. Tramp je, takođe, naveo da je ova ofanziva deo kampanje Hilari Klinton.

04.10 Spoljna politika. Klintonova je pozdravila početak iračke ofanzive na Mosul, navodeći ipak da Amerika neće slati vojnike u Irak kako bi se održala stabilnost posle poraza Islamske države u tom gradu. Optužila je Rusiju i Iran da podržavaju nastavak građanskog rata u Siriji. "Zalagaću se za uspostavljanje zone zabranjenih letova u Siriji", rekla je Hilari Klinton.

04.07 – Donald Tramp odbio da odgovori na pitanje da li će priznati rezultate izbora, navodeći da su tokom kampanje registrovane hiljade glasača koji na to nemaju pravo. "Reći ću vam to kada dođe vreme", rekao je Tramp. Klintonova odgovorila da je stav republikanskog kandidata "nečuven".

04.00 – Salva međusobnih optužbi, uključujući hiljade mejlova koje je izbrisala Hilari Klinton, Trampov odnos prema ženama. Tramp pitao kako je moguće da je general Dejvid Patreas završio pred sudom za stvari koje su Klintonovoj oproštene. 

03.55 – Tramp je optužio Hilari Klinton da je plaćala svoje pristalice da izazivaju nerede na njegovim skupovima. Republikanski kandidat je, takođe, odbacio optužbe vezane za neprilično ponašanje prema osam žena. Klintonova ponovila te optužbe, navodeći da će "birači znati da pokažu kakvog predsednika žele".

03.50 – Tramp je optužio Hilari Klinton da je za vreme njenog mandata u Stejt departmentu "nestalo šest milijardi dolara". Klintonova uzvratila nabrajajući najznačajnije funkcije koje je obavljala u poslednjih 30 godina.

03.47 – Oštra rasprava o pravcima u kojima treba da se kreće američka ekonomija. Klintonova predlaže plan prema kojem ekonomija treba da nastavi program ekonomskog oporavka Obamine administracije. Trampovo obećanje uključuje 25 miliona novih radnih mesta u narednih deset godina.  

03.35 – Tramp osudio mešanje drugih država u američke izbore. Republikanski kandidat se oštro obrušio na Klintonovu, navodeći da ju je Vladimir Putin "nadmudrio" po svakom otvorenom pitanju dok je bila državni sekretar SAD.

02.30 – Hilari Klinton optužila najviše ruske zvaničnike, uključujući predsednika Vladimira Putina, za mešanje u američke izbore, navodeći da su američke obaveštajne agencije potvrdile da su ruski hakeri predali dokumente Vikiliksu, koji ih je postavio na internet. 

03.27 – Klintonova navodi da u Americi trenutno živi oko 15 miliona ljudi koji nemaju valjane dokumente, ali tvrdi da je gotovo nemoguće deportovati toliki broj ljudi. "Deportovaćemo kriminalce", rekla je Hilari Klinton, obećavajući reformu imigracione politike. 

03.25 – Žestoka rasprava kandidata o imigraciji, pri čemu se Tramp zalaže za čvrstu kontrolu granica, navodeći da preko južne granice u SAD kriminalci švercuju drogu, što doprinosi rastu stope kriminala. Republikanski kandidat se ponovo založio za izgradnju "zida prema Meksiku". 

03.15 – Rasprava o 2. amandmanu jedna je od ključnih tačaka neslaganja među predsedničkim kandidatima, pri čemu Tramp podržava pravo Amerikanaca da nose i poseduju oružje, dok Hilari Klinton želi da uvedu ograničenja, navodeći da godišnje u incidentima u kojima se koristi vatreno oružje u SAD strada 33.000 ljudi. 

03.10 – "Dvadeset kandidata koje ću predložiti zalagaće se za konzervativno tumačenje Ustava", rekao je Tramp, navodeći da će se ti kandidati zalagati za dalje sprovođenje 2. amandmana, odnosno prava Amerikanaca da poseduju i nose oružje.

03.05 – Debata je počela. Kris Volas predstavio kandidate – Hilari Klinton i Donalda Trampa. Duel počinje pitanjima o Vrhovnom sudu SAD. Hilari Klinton raspravu otvorila zauzimajući se za prava žena, LGBT populacije i zaštite "prava na kojima je Amerika izgrađena".

02.50 – Još desetak minuta do početka debate, koja će trajati 90 minuta. 

02.20 – Do sada je na američikim predsedničkim izborima glasalo najmanje 2,5 miliona birača, piše Gardijan.

02.15 – Moderator Kris Volas iz američke televizijske mreže Foks ima spremna pitanja na šest unapred najavljenih tema: američki dug, imigraciona politika, ekonomija, vrhovni sud, spoljna politika i fizička sposobnost kandidata da se nose sa teretom koji nosi funkcija predsednika SAD.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво