Snažna odbrana Islamske države od napada iračke vojske

Ekstremisti Islamske države su pokrenuli samoubilačke bombaške napade i minobacačku vatru da bi zaustavili napredovanje iračke vojske kod ključnog grada u blizini Mosula.

Oficir iz Devete divizije je izjavio da su njegove trupe na oko kilometar od Hamdanijaha, starog hrišćanskog grada, koji je poznat i kao Bahdida.

Islamska država je od juče poslala 12 samoubica u automobilima-bombama koji su svi eksplodirali pre nego što su došli do cilja, rekao je oficir, dodajući da su iračke snage imale manji broj žrtava od minobacačkih granata.

Istaknuti irački vojni komandant je u međuvremenu pozvao lokalne borce koji su se priklonili ID u Mosulu da polože oružje.

General Talib Šagati je rekao novinarima da se u Mosulu nalazi do 5.000 boraca ID, ali nije precizirao koliko ima stranaca među njima, prenela je agencija AP.

Irak je juče pokrenuo veliku operaciju za oslobađanje Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, koji je više od dve godine u rukama džihadista.

To je najveća operacija iračke vojske od invazije SAD 2003. godine. U njoj učestvuje više od 25.000 vojnika, među kojima su iračka vojska, kurdske pešmerge, sunitski plemenski borci i šiitske naoružane grupe. Vojska SAD obezbeđuje podršku iz vazduha, ali i na terenu.

Učešće šiitskih oružanih grupa u oslobađanju većinski sunitskog Mosula pokrenulo je pitanje da li bi ofanziva mogla da podstakne nove verske sukobe. Organizacije za ljudska prava već su optuživale šiitske grupe za zlostavljanja posle oslobađanja oblasti od Islamske države.

Šiitski lideri su juče najavili da će njihove snage učestvovati u oslobađanju pretežno šiitskog grada Tal Afara zapadno od Mosula, a da neće ući u uporište Islamske države.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара